Нови лијек против гојазности ускоро у продаји

Лек против гојазности, кога је произвела америчка лабораторија, добио је "зелено светло" за комерцијализацију у Европи, где ће се ускоро наћи у продаји.

Здравље 23.12.2014 | 09:04
Нови лијек против гојазности ускоро у продаји

ек против гојазности, кога је произвела америчка лабораторија Орексиџен терапеутикс - ОТ, добио је "зелено светло" за комерцијализацију у Европи, где ће се ускоро наћи у продаји.

Одбор за лекове намењене људској употреби при Европској агенцији за лекове препоручио је да се одобри лансирање на тржиште "мисимбе", лека против гојазности који се продаје у САД под називом "контрав".

"Мисимба" је комбинација два активна принципа - "налтрексона" који се користи у лечењу зависности од алкохола и опијата, и лека "бупропиона" који се преписује као антидепресив и за одвикавање од дувана.

ЕМА је навела у саопштењу да ће "мисимба" бити издавана само на рецепт и да је намењена одраслим гојазним особама или са вишком килограма када су изложени једном или више фактора ризика као што су повећан крвни притисак или ниво холестерола.

Међу потенцијалним нежељеним ефектима лека, Агенција наводи гастро-интестиналне проблеме или проблеме везане за централни нервни систем и признаје да неизвесности постоје везано за кардиоваскуларне последице, дугорочно гледано.

Она, међутим, додаје да су за сада резултати једног клиничког испитивања охрабрујући по питању опасности од тежих кардиоваскуларних обољења везаних за употребу "мисимбе".

Пацијенти којима су лекари преписали терапију "мисимбом" мораће да, како је навела ЕМА, дођу на контролу за 16 седмица, а терапија се обуставља у случају да нису изгубили мање од пет одсто своје почетне телесне масе.

Зелено светло ЕМА сада треба да званично одобри Европска комисија пре почетка продаје у свакој од држава чланица Европске уније, објављено је данас на веб сајту оуест-франце.фр.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар