Тачи: Ускоро дан међусобног признања?

Хашим Тачи изјавио је да је Србија де фацто признала Косово и да је спреман да иде у Београд.

Србија 23.12.2014 | 07:50
Тачи: Ускоро дан међусобног признања?

"Косово је де фацто сада признато од Србије. То се де фацто догађа на свим нивоима. Институције Косова контролишу цијелу државу и ми де јуре немамо присуство Србије на Косову. Срби са сјевера су дио владе и парламента. Поред тога, Косово је признато од 108 држава свијета, интегрисано је у регионалне и међународне организације исваки дан који пролази јача независност Косова", казао је Тачи у интервјуу за лист Прессе.

Тачи је истакао да је приликом сусрета са премијером Србије Александром  Вучићем у Неw Yоркуу, без међународних посредника, стекао утисак да код њега постоји добра воља за наставак дијалога.

"Бриселски споразум се остварује, иако Србија има дилема. Међутим дан узајамног признања ће ускоро доћи. То ће се догодити током процеса приближавања са ЕУ. Србијански лидери су свјесни независности Косова", рекао је Тачи, упитан за могућност да међусобно признање буде услов уласка у ЕУ.

Тачи је рекао да ће његова евентуална посјета Србији зависити од воље Владе Србије, када га она буде позвала да посјети Београд. Ја сам позвао премијера и министра спољних послова Србије да посјете Косово, казао је он и додао да постоји добра воља да до посјете дође.

Одговарајући на питање о стварању Специјалног суда Тачи је рекао да Косово нема шта да крије. "Ми смо дали нашу пуну подршку том процесу и остварићемо све обавезе у вези са Специјалним судом. Ми се надамо да ће нови парламент то остварити почетком нове године", рекао је Тацхи.

 

Извор:Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

23.12.2014 07:18

ДОК ЈЕ ДАЧИЋА И ОСТАЛИХ АЧИЋА ТЕШКО СРБИЈИ И СРПСКОМ НАРОДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

23.12.2014 07:51

Па ста иако се то деси, и овако Србије нема на Косову.Боља је и објава узајамног признавања него објава рата.Уосталом Србија и Косово це конацно бити у једној дрзави која се зове Европа.Е , сада моје "Патриоте" лупајте минусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.12.2014 14:05

Да је Србија признала Косово, не би се ти хватао за њу него би се бринуо о својој нерођеној демократској држави и просперитету у њој.

ОДГОВОРИТЕ