Tači: Uskoro dan međusobnog priznanja?

Hašim Tači izjavio je da je Srbija de facto priznala Kosovo i da je spreman da ide u Beograd.

Srbija 23.12.2014 | 07:50
Tači: Uskoro dan međusobnog priznanja?

"Kosovo je de facto sada priznato od Srbije. To se de facto događa na svim nivoima. Institucije Kosova kontrolišu cijelu državu i mi de jure nemamo prisustvo Srbije na Kosovu. Srbi sa sjevera su dio vlade i parlamenta. Pored toga, Kosovo je priznato od 108 država svijeta, integrisano je u regionalne i međunarodne organizacije isvaki dan koji prolazi jača nezavisnost Kosova", kazao je Tači u intervjuu za list Presse.

Tači je istakao da je prilikom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom  Vučićem u New Yorkuu, bez međunarodnih posrednika, stekao utisak da kod njega postoji dobra volja za nastavak dijaloga.

"Briselski sporazum se ostvaruje, iako Srbija ima dilema. Međutim dan uzajamnog priznanja će uskoro doći. To će se dogoditi tokom procesa približavanja sa EU. Srbijanski lideri su svjesni nezavisnosti Kosova", rekao je Tači, upitan za mogućnost da međusobno priznanje bude uslov ulaska u EU.

Tači je rekao da će njegova eventualna posjeta Srbiji zavisiti od volje Vlade Srbije, kada ga ona bude pozvala da posjeti Beograd. Ja sam pozvao premijera i ministra spoljnih poslova Srbije da posjete Kosovo, kazao je on i dodao da postoji dobra volja da do posjete dođe.

Odgovarajući na pitanje o stvaranju Specijalnog suda Tači je rekao da Kosovo nema šta da krije. "Mi smo dali našu punu podršku tom procesu i ostvarićemo sve obaveze u vezi sa Specijalnim sudom. Mi se nadamo da će novi parlament to ostvariti početkom nove godine", rekao je Tachi.

 

Izvor:N1

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

23.12.2014 07:18

DOK JE DAČIĆA I OSTALIH AČIĆA TEŠKO SRBIJI I SRPSKOM NARODU.

ODGOVORITE
Name

Vuk

23.12.2014 07:51

Pa sta iako se to desi, i ovako Srbije nema na Kosovu.Bolja je i objava uzajamnog priznavanja nego objava rata.Uostalom Srbija i Kosovo ce konacno biti u jednoj drzavi koja se zove Evropa.E , sada moje "Patriote" lupajte minuse.

ODGOVORITE
Name

Direkt

23.12.2014 14:05

Da je Srbija priznala Kosovo, ne bi se ti hvatao za nju nego bi se brinuo o svojoj nerođenoj demokratskoj državi i prosperitetu u njoj.

ODGOVORITE