БиХ међу најгорима у Европи

У 2014. години постало је јасно да ће се БиХ суочити с неким веома озбиљним изазовима у наредних четири до пет година као што је рјешавање питања незапослености и корупције , рекао је отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Босна и Херцеговина 21.12.2014 | 12:14
БиХ међу најгорима у Европи

Појаснио је да је утврђено да БиХ има највећу стопу незапослености младих у Европи будући да 59 одсто активног становништва од 15. до 24. године нема заспослење, као и то да је БиХ на другом мјесту земаља у Европи по броју незапослених особа (укупно 28 одсто радне снаге нема посао).

Такође, додаје Давиди, на листи показатеља Свјетске банке БиХ је најниже рангирана европска држава у погледу лакоће пословања и једна је од најниже рангираних према подацима Индекса перцепције корупције.

’’Вјерујемо да реформе потребне за приступање ЕУ могу помоћи при рјешавању ових проблема на ширем плану. ЕУ је понудила обновљени приступ према БиХ на њеном путу ка ЕУ, што је наведено у закључцима Савјета министара спољних послова ЕУ’’, казао је Давиди.

Мишљења је да је потребно да цјелокупно институционално и политичко водство БиХ на свим нивоима заједнички ради на европској будућности БиХ, за добробит свих њених народа да би обновљени приступ дао резултате.

’’ЕУ очекује да ће се власти БиХ обавезати на преданост и предузети неопходне радње да би се оживио процес приступања ЕУ’’, истиче Давиди.

Нагласио је да се од власти у БиХ очекује и да се посебно позабаве питањем осјетљивог друштвено-економског стања, тако што ће започети провођење Споразума за раст и запошљавање.

На питање шта очекује од новоформираних власти у БиХ у 2015. години, одговорио је да би ЕУ жељела видјети неопозиву писмену обавезу Предсједништва БиХ, коју би потписали лидери странака и одобрио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ да би се провеле неопходне реформе у оквиру приступања ЕУ.

Осим тога, става је Давидди, тај текст треба да укључује и обавезу креирања почетног плана за реформе, укључујући владавину права, добро управљање и друга питања која се односе на функционалност, као што је механизам координације.

У интервјуу за Агенцију ФЕНА Давидди је закључио да план реформи треба развити и имплементирати с цивилним друштвом те да је потребна и посвећеност остваривању напретка у процесу реформи ради побољшања функционалности и дјелотворности различитих нивоа власти.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

опет

21.12.2014 11:18

Причате једне те исте приче већ 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има ли логике !?

21.12.2014 11:28

Поражавајуће до дна!!!! Елем, саслаушао са експозе нове-старе владе...хвалоспјев о пређашњем раду и свијетлој нам будућности...запитам се...ко су овде веће будале??? Они који то говоре и пуштају то у етар без имало срама...или ми који то посматрамо, допуштамо да нам то допре до мозга или у најгорем случају омогућавамо да од нас праве мајмуне. Ја не могу ни да претпоставим какво ће стање бити за пар мјесеци, а за годину...???? Јесте ли чули за неки позитиван примјер из привреде???? Сивило окружује, заврће руку, лијеву, па десну....

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

21.12.2014 12:04

Бих и није у европи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

21.12.2014 12:04

Као ми то не знамо да смо најгори

ОДГОВОРИТЕ
Name

криви навод

21.12.2014 12:15

Постовани Ренцо.Све сто си рекао анализама није тацно. Ми смо најбољи у РЕГИОНУ.Сви смо запослени и срецни. Плате су нам добре само касне по неколико мјесеци или година. Пензије уредне велике и редовне. Корупције готово да нема. И ако је има она је симболицна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

21.12.2014 12:15

НАРАВНО ДА СМО НАЈГОРИ КАДА ИМАМО ФОСИЛЕ КОЈИ НЕЋЕ У ПЕНЗИЈУ КАО ШТО СУ НЕБОЈША РАДМАНОВИЋ, ДРАГОЉУБ ДАВИДОВИЋ, УРОШ ГОСТИЋ И МОМЧИЛО КРАЈИШНИК И СВИ У РАДНОМ ОДНОСУ, А ОМЛАДИНА НЕКА СЕ ДРОГИРА ИЛИ КЛОШАРИ, ЈЕР ЗА ЊИХ НЕМА КРЕДИТА ОД 3 МИЛИОНА. ОМЛАДИНО И СВИ НЕЗАПОСЛЕНИ ОРГАНИЗУЈТЕ СЕ САМИ НА УЛИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

21.12.2014 12:32

Ако не желимо бити најгори, једино рјешење је УЛИЦА. УСТАЈ НАРОДЕ, ПОКРАДЕНИ СМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ренцо србин

21.12.2014 12:48

Не могу да верујем да има толико великих афера документованих све ври у БиХ на оциглед цитавог свијета и Европе и ником ниста. Папци досезу до врха политицара. Господине мјењајт судије и тузиоце када сте то радили према невиним људима гдје ниста нисте доказали засто то не урадите тамо гдје имате аргументе и доказе па зар није срамота да људи примају по пет хиљада КМ и полозили су заклетве да це радити цасно и постено а корумпирани су наравно поједици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

21.12.2014 13:17

Босна је географски назив за 13000 г дуг српски историјски простор. Ватикан је уз помоћ етно инжењера и етно инжењеринга од Срба напрвио прво подтурице, а затим Бошњаке, а сад муслимане. Зна се да су католици писали Куран и подтурили га Арапима да би могли да их убијају ради пљачке. Историјски факти доказују да су католички генерали окупљали турска племена Селџуке и Османлије у Малој Азији и наводили их на Србе ради пљачке. Ватикан нам од 1054 гази по костима. Од српског етничког простора Ватикан је направио: 1.) 6 држава 2.) 6 нација 3.) 6 језика. Востани Сербие! Востани...,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКУПАЦИЈА

21.12.2014 14:25

Људи ми морамо што прије заратит с неким, рецимо са Швицарском, а онда пустити да нас окупирају. Треба само наћи начина да их изпровоцирамо. Ви срби сте ту махери, нас бошњаке пустите да мало ратујемо, а хрвате да потпишу предају. Само да им је се како закачити за буџет остало ћемо лако. Швица би нам могла трајат једно 10 година, па онда на другу државу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МБ

21.12.2014 14:38

Раде брате, на цему си? Дај и мени мало. Озбиљно, људи оставите се тих митских будаластиња. Продје нам зивоту томе, а данас и ако дозивис 60 добро је. Имамо једну дрзаву, два ентитета, мирна Босна. Трудимо се да овде ста покренемо како би насој дјеци било боље. Ја вјерујем кад би се фирме отварале, љду запосљавали, плате повецале никоме не би било до србовања, босњовања, хрватовања и слицно, вец овако од муке не знамо ста цемо па нам увијек они други криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

21.12.2014 15:46

Ако је овај господин добронамјеран?Зна он колико су дебела банк-конта од насих политицара,па нека врати новац у земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.12.2014 11:40

Нек смо у нецему и нај гори немоземо бити увијек нај бољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

22.12.2014 22:02

ЈА САМ ЛУДА И ОВИСУ ЈОС ЛУДЈИ.

ОДГОВОРИТЕ