Успјешно уграђено прво вјештачко срце у Србији

У Клиничком центру Србије данас је успјешно извршена прва операција уградње вјештачког срца у историји медицине Србије.

Србија 19.12.2014 | 14:41
Успјешно уграђено прво вјештачко срце у Србији

Вјештачко срце уградили су српски љекари у сарадњи са њемачким колегама, а пацијент је машински инжењер Владан Петровић /54/ из Панчева, коме овај механички орган треба да помогне да дочека трансплантацију срца.

У операцији је учествовало петнаестак стручњака, а интервенцију је предводио кардиохирург Миљко Ристић. "Велико олакшање је што смо завршили. Коначно немам разлога да се плашим да није протекло како треба. Сада преостаје време постоперативног периода", рекао је Ристић за РТС.

Он је навео да је у операцији учествовао велики тим људи, а у сали су били и њемачки љекари, задужени за обуку српских љекара. Ристић је рекао да је постојао страх да пацијент неће дочекати операцију, јер је његово срце било толико ослабљено да није могао сам да пређе ни неколико метара, па иако је био више пута хоспитализован, срце више није реаговало на лијечење.

"Ово је једини начин лечења. Добро је да је дочекао операцију. Срце већ 45 минута ради беспрекорно. Очекујемо најбоље могуће резултате", каже Ристић. Пацијент са вјештачким срцем може да живи и пет година и у том року мора да дође до пресађивања срца са донора.

Вриједност вјештачког срца је 150.000 евра и донација је произвођача. Вјештачко срце уграђује се у десетак најразвијенијих земаља, а досад га је добило око 600 пацијената у свијету.

Коментари / 0

Оставите коментар