Uspješno ugrađeno prvo vještačko srce u Srbiji

U Kliničkom centru Srbije danas je uspješno izvršena prva operacija ugradnje vještačkog srca u istoriji medicine Srbije.

Srbija 19.12.2014 | 14:41
Uspješno ugrađeno prvo vještačko srce u Srbiji

Vještačko srce ugradili su srpski ljekari u saradnji sa njemačkim kolegama, a pacijent je mašinski inženjer Vladan Petrović /54/ iz Pančeva, kome ovaj mehanički organ treba da pomogne da dočeka transplantaciju srca.

U operaciji je učestvovalo petnaestak stručnjaka, a intervenciju je predvodio kardiohirurg Miljko Ristić. "Veliko olakšanje je što smo završili. Konačno nemam razloga da se plašim da nije proteklo kako treba. Sada preostaje vreme postoperativnog perioda", rekao je Ristić za RTS.

On je naveo da je u operaciji učestvovao veliki tim ljudi, a u sali su bili i njemački ljekari, zaduženi za obuku srpskih ljekara. Ristić je rekao da je postojao strah da pacijent neće dočekati operaciju, jer je njegovo srce bilo toliko oslabljeno da nije mogao sam da pređe ni nekoliko metara, pa iako je bio više puta hospitalizovan, srce više nije reagovalo na liječenje.

"Ovo je jedini način lečenja. Dobro je da je dočekao operaciju. Srce već 45 minuta radi besprekorno. Očekujemo najbolje moguće rezultate", kaže Ristić. Pacijent sa vještačkim srcem može da živi i pet godina i u tom roku mora da dođe do presađivanja srca sa donora.

Vrijednost vještačkog srca je 150.000 evra i donacija je proizvođača. Vještačko srce ugrađuje se u desetak najrazvijenijih zemalja, a dosad ga je dobilo oko 600 pacijenata u svijetu.

Komentari / 0

Ostavite komentar