Анализа 2014.: Барса и Суарес, Челси и Коста...

Најскупље грешке и мајсторски трансфери лета 2014. Мурињо још једном бриљирао, Ван Гал као да има милијарду за бацање.

Фудбал 19.12.2014 | 09:00
Анализа 2014.: Барса и Суарес, Челси и Коста...

Стиже нам зимски прелазни рок, па је време да се анализира летњи, који је био један од атрактивнијих у последњој деценији. Суперзвезде као Суарез, Фабрегас и Анхел Ди Марија су променили клубове, а ко је најбоље прошао, опет, зна се - Мурињо.

Луис Суарез је био рекордер летњег прелазног рока, Барса га је платила Ливерпулу 81 милион евра, а он је узвратио са два гола и шест асистенција на десет утакмица. Наравно, Суарез се још увек привикава на нову лигу, нов систем, а и на чињеницу да поред себе има једног од најбољих играча свих времена, те звезду у успону Нејмара, па Инијесту... Било је јасно чим је трансфер реализован да Суарез неће бити онај свемогући теријер какав је био у Ливерпулу, али признаћемо да се од њега више очекивало. Мада, има времена, дуга је сезона, ако Барса освоји Лигу шампиона или Примеру, вероватно ће се на Суарезов трансфер друкчије гледати.

Реал не би био Реал, када не би бар покушао да засени Барсу, у било ком сегменту. Хамес Родригез је стигао на Бернабеу за 80 милиона евра. На 24 утакмице, Хамес је постигао девет голова уз осам асистенција, па можемо срачунати да је за сада боља куповина од Уругвајца. Ко какав учинак би имао Суарез да није било оне суспензије због уједања Кјелинија, али „шта би било кад би било” у фудбалу не важи.

Дошли смо до ремек дела Жозеа Муриња. Продати су Хуан Мата и Давид Луиз за укупно 95 милиона евра, а доведени Дијего Коста и Сеск Фабрегас за 81. Па ви сами размислите, какав је посао одрадио Португалац. Фабрегас је убедљиво најбољи асистент Премијер лиге и већ се наметнуо као стуб новог, моћног, страшног Челсија. Коста потврђује да је сурови егзекутор и са 12 голова на 13 утакмица, дише уз врат Агуеру на листи стрелаца. С друге стране Мата је постигао пет голова уз две асистенције, док Давид Луиз и ПСЖ имају великих проблема у последње време, чак се прича и о отказу за Лорана Блана.

Луј Ван Гал је дошао близу рекорда Реалових Галактикоса ИИ, када су у клуб стигли Кристијано Роналдо, Кака, Ћаби Алонсо и Бензема. Реал је тада потрошио 287 милиона евра, док је Ван Гал из џепова власника Јунајтед искамчио 218, с тим да ако се реализује трансфер Радамела Фалкаа који је тренутно на позајмици из Монака, ова сума ће нарасти до 278. Шта је резултат толико потрошеног новца? Испадање у Лига купу од трећелигаша, МК Донса, очајан старт у Премијер лиги, али и руку на срце сјајна форма у последње време, па је Јунајтед тренутно трећи на табели Премијер лиге. Истина, иде им у прилог то што не играју Европу, па Арсенал и Ливерпул не успевају да издрже ритам од две утакмице недељно.

Највећу грешку, убедљиво највећу грешку овог прелазног рока направио је Манчестер Сити. Грађани су платили Мангалу 54 милиона евра, а он пружа у најбољу руку, просечне партије. Тренутна вредност француског штопера износи 19 милиона евра. Огромна разлика у односу на оно што је плаћено Порту.

Коментари / 0

Оставите коментар