Analiza 2014.: Barsa i Suares, Čelsi i Kosta...

Najskuplje greške i majstorski transferi leta 2014. Murinjo još jednom briljirao, Van Gal kao da ima milijardu za bacanje.

Fudbal 19.12.2014 | 09:00
Analiza 2014.: Barsa i Suares, Čelsi i Kosta...

Stiže nam zimski prelazni rok, pa je vreme da se analizira letnji, koji je bio jedan od atraktivnijih u poslednjoj deceniji. Superzvezde kao Suarez, Fabregas i Anhel Di Marija su promenili klubove, a ko je najbolje prošao, opet, zna se - Murinjo.

Luis Suarez je bio rekorder letnjeg prelaznog roka, Barsa ga je platila Liverpulu 81 milion evra, a on je uzvratio sa dva gola i šest asistencija na deset utakmica. Naravno, Suarez se još uvek privikava na novu ligu, nov sistem, a i na činjenicu da pored sebe ima jednog od najboljih igrača svih vremena, te zvezdu u usponu Nejmara, pa Inijestu... Bilo je jasno čim je transfer realizovan da Suarez neće biti onaj svemogući terijer kakav je bio u Liverpulu, ali priznaćemo da se od njega više očekivalo. Mada, ima vremena, duga je sezona, ako Barsa osvoji Ligu šampiona ili Primeru, verovatno će se na Suarezov transfer drukčije gledati.

Real ne bi bio Real, kada ne bi bar pokušao da zaseni Barsu, u bilo kom segmentu. Hames Rodrigez je stigao na Bernabeu za 80 miliona evra. Na 24 utakmice, Hames je postigao devet golova uz osam asistencija, pa možemo sračunati da je za sada bolja kupovina od Urugvajca. Ko kakav učinak bi imao Suarez da nije bilo one suspenzije zbog ujedanja Kjelinija, ali „šta bi bilo kad bi bilo” u fudbalu ne važi.

Došli smo do remek dela Žozea Murinja. Prodati su Huan Mata i David Luiz za ukupno 95 miliona evra, a dovedeni Dijego Kosta i Sesk Fabregas za 81. Pa vi sami razmislite, kakav je posao odradio Portugalac. Fabregas je ubedljivo najbolji asistent Premijer lige i već se nametnuo kao stub novog, moćnog, strašnog Čelsija. Kosta potvrđuje da je surovi egzekutor i sa 12 golova na 13 utakmica, diše uz vrat Agueru na listi strelaca. S druge strane Mata je postigao pet golova uz dve asistencije, dok David Luiz i PSŽ imaju velikih problema u poslednje vreme, čak se priča i o otkazu za Lorana Blana.

Luj Van Gal je došao blizu rekorda Realovih Galaktikosa II, kada su u klub stigli Kristijano Ronaldo, Kaka, Ćabi Alonso i Benzema. Real je tada potrošio 287 miliona evra, dok je Van Gal iz džepova vlasnika Junajted iskamčio 218, s tim da ako se realizuje transfer Radamela Falkaa koji je trenutno na pozajmici iz Monaka, ova suma će narasti do 278. Šta je rezultat toliko potrošenog novca? Ispadanje u Liga kupu od trećeligaša, MK Donsa, očajan start u Premijer ligi, ali i ruku na srce sjajna forma u poslednje vreme, pa je Junajted trenutno treći na tabeli Premijer lige. Istina, ide im u prilog to što ne igraju Evropu, pa Arsenal i Liverpul ne uspevaju da izdrže ritam od dve utakmice nedeljno.

Najveću grešku, ubedljivo najveću grešku ovog prelaznog roka napravio je Mančester Siti. Građani su platili Mangalu 54 miliona evra, a on pruža u najbolju ruku, prosečne partije. Trenutna vrednost francuskog štopera iznosi 19 miliona evra. Ogromna razlika u odnosu na ono što je plaćeno Portu.

Komentari / 0

Ostavite komentar