Отварање може да почне!

У 11 сати данас ће бити отворен мост пријатељства Србије и Кине. Пупинов мост отвориће премијери Александар Вучић и Ли Кећијанг.

Србија 18.12.2014 | 07:53
Отварање може да почне!

Премијери две земље ће том приликом открити плочу пријатељства, а потом пресећи врпцу и обратити окупљенима. Како пише београдска штампа, очекује се да ће на отварање доћи око 15.000 грађана.

Грађани ће већ од 12 сати моћи да прелазе преко новог моста. Надлежни апелују на све који желе да присуствују церемонији да до моста дођу јавним превозом, а због јаких мера обезбеђења, како пишу "Новости", мораће да понесу личне карте.

Отварањем Пупиновог моста пут од Земуна до Борче биће скраћен за готово 30 километара, а градско језгро ће бити растерећено, рекла је министарка Зорана Михајловић.

Мост је украшен српским и кинеским заставама, а од петка преко њега ће ићи и аутобуска линија 85.

Већ одомаћеног назива "Кинески", мост који је добио име по Михајлу Пупину, градила је као главни извођач кинеска компанија "Чајна роуд анд бриџ корпорејшен", а део је Северне магистралне тангенте која ће повезати Коридор 10 са Зрењанинским путем и изместити теретни саобраћај из центра града.

Радови на мосту Земун-Борча почели су крајем октобра 2011. године. Нови мост је дугачак 1.507 метара, широк 29,1 метара и висок 22,8 метара. Главни распон моста је дуг 362 метра.

Приступне саобраћајнице ће бити дугачке укупно 21,6 километара и део од Зрењанинског пута до Панчевачког пута биће завршен у септембру 2015. године. Тај мост ће бити веза са путним Коридорима 10 и 11.

Укупна вредност моста са приступним саобраћајницама је око 260 милиона долара, а од тог износа 85 одсто кредитира кинеска Ексим банка, док преосталих 15 одсто обезбеђују држава Србија и Град Београд.

На првом мосту изграђеном на Дунаву након 79 година, који је спојио обале Земуна и Борче, успешно су обављена пробна оптерећења и тај велелепни инфраструктурни објекат заједно са 10 километара приступних саобраћајница је спреман за отварање.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар