Otvaranje može da počne!

U 11 sati danas će biti otvoren most prijateljstva Srbije i Kine. Pupinov most otvoriće premijeri Aleksandar Vučić i Li Kećijang.

Srbija 18.12.2014 | 07:53
Otvaranje može da počne!

Premijeri dve zemlje će tom prilikom otkriti ploču prijateljstva, a potom preseći vrpcu i obratiti okupljenima. Kako piše beogradska štampa, očekuje se da će na otvaranje doći oko 15.000 građana.

Građani će već od 12 sati moći da prelaze preko novog mosta. Nadležni apeluju na sve koji žele da prisustvuju ceremoniji da do mosta dođu javnim prevozom, a zbog jakih mera obezbeđenja, kako pišu "Novosti", moraće da ponesu lične karte.

Otvaranjem Pupinovog mosta put od Zemuna do Borče biće skraćen za gotovo 30 kilometara, a gradsko jezgro će biti rasterećeno, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Most je ukrašen srpskim i kineskim zastavama, a od petka preko njega će ići i autobuska linija 85.

Već odomaćenog naziva "Kineski", most koji je dobio ime po Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšen", a deo je Severne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke ukupno 21,6 kilometara i deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. godine. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Na prvom mostu izgrađenom na Dunavu nakon 79 godina, koji je spojio obale Zemuna i Borče, uspešno su obavljena probna opterećenja i taj velelepni infrastrukturni objekat zajedno sa 10 kilometara pristupnih saobraćajnica je spreman za otvaranje.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar