Европски суд "помиловао" Хамас

Европски суд правде одлучио је да скине палестински покрет Хамас са листе ЕУ терористичких органзација из процедуралних разлога, али је задржао замрзнуту имовину чланова Хамаса у Унији. Комисија најављује жалбу. Хамас прогласио "победу". Нетанијаху тражи да Хамас остане на листи ЕУ.

Свијет 17.12.2014 | 15:50
Европски суд "помиловао" Хамас

Хамас је на листи ЕУ терористичких организација од децембра 2001. Та исламистичка милитантна група која је сада на власти у Гази, дуго је спорила што је стављена на тај списак.

Суд је констатовао да је увршћење Хамаса на црну листу урађено на основу извештаја у штампи и на интернету, а не на основу "деловања које је испитано и потврђено одлукама одговарајућих власти".

У саопштењу суда додаје се да је ова одлука заснована на процедури и не подразумева никакву "суштинску процену питања класификације Хамаса као терористичке организације".

Суд је зато закључио да замрзавање имовине чланова те организације треба да остане на снази наредна три месеца, када ће ЕУ то поново испитати.

Европска комисија је саопштила да Хамас и даље смара терористичком организацијом и намерава да се жали на одлуку европског Суда правде да га скине с црне листе.

Европска комисија је у саопштењу навела да је одлука суда правна и да није реч о политичкој одлуци коју доносе владе Уније. Она је додала да ће ЕУ у догледно време предузети "одговарајуће корективне мере, укључујући и могућу жалбу".

Хамас је одмах реаговао на одлуку суда коју је прогласио "победом" .

"То је победа за палестинско питање и за права нашег народа", рекао је за агенцију АФП портпарол Хамаса у Гази Фавзи Бархум.

Он је рекао да захваљују суду Европске уније за ту позитивну одлуку после које, како је рекао, треба да уследе међународне мере за окончање тлачења палестинског народа.

Званичник Хамаса у Гази рекао је да одлука представља "јак и добар помак" и да ће она на крају довести до европске акције против Израела.

"Ова одлука исправља велику неправду начињену палестинском отпору којом је Хамас повезан са тероризмом", рекао је он.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху позвао је данас Европску унију да остави исламстички милитантни Хамас на листи терористичких организација, након што је суд ЕУ пресудио да се избрише.

"Очекујемо да они моментално ставе Хамас назад на листу," саопштио је Нетанијаху, истакавши да је "Хамас убилачка терористичка организација чија повеља истиче њен циљ да уништи Израел", пренео је Ројтерс.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

2307

17.12.2014 15:13

Слазем се са ЕУ потпуно,требали су то давно уцинити.

ОДГОВОРИТЕ