Evropski sud "pomilovao" Hamas

Evropski sud pravde odlučio je da skine palestinski pokret Hamas sa liste EU terorističkih organzacija iz proceduralnih razloga, ali je zadržao zamrznutu imovinu članova Hamasa u Uniji. Komisija najavljuje žalbu. Hamas proglasio "pobedu". Netanijahu traži da Hamas ostane na listi EU.

Svijet 17.12.2014 | 15:50
Evropski sud "pomilovao" Hamas

Hamas je na listi EU terorističkih organizacija od decembra 2001. Ta islamistička militantna grupa koja je sada na vlasti u Gazi, dugo je sporila što je stavljena na taj spisak.

Sud je konstatovao da je uvršćenje Hamasa na crnu listu urađeno na osnovu izveštaja u štampi i na internetu, a ne na osnovu "delovanja koje je ispitano i potvrđeno odlukama odgovarajućih vlasti".

U saopštenju suda dodaje se da je ova odluka zasnovana na proceduri i ne podrazumeva nikakvu "suštinsku procenu pitanja klasifikacije Hamasa kao terorističke organizacije".

Sud je zato zaključio da zamrzavanje imovine članova te organizacije treba da ostane na snazi naredna tri meseca, kada će EU to ponovo ispitati.

Evropska komisija je saopštila da Hamas i dalje smara terorističkom organizacijom i namerava da se žali na odluku evropskog Suda pravde da ga skine s crne liste.

Evropska komisija je u saopštenju navela da je odluka suda pravna i da nije reč o političkoj odluci koju donose vlade Unije. Ona je dodala da će EU u dogledno vreme preduzeti "odgovarajuće korektivne mere, uključujući i moguću žalbu".

Hamas je odmah reagovao na odluku suda koju je proglasio "pobedom" .

"To je pobeda za palestinsko pitanje i za prava našeg naroda", rekao je za agenciju AFP portparol Hamasa u Gazi Favzi Barhum.

On je rekao da zahvaljuju sudu Evropske unije za tu pozitivnu odluku posle koje, kako je rekao, treba da uslede međunarodne mere za okončanje tlačenja palestinskog naroda.

Zvaničnik Hamasa u Gazi rekao je da odluka predstavlja "jak i dobar pomak" i da će ona na kraju dovesti do evropske akcije protiv Izraela.

"Ova odluka ispravlja veliku nepravdu načinjenu palestinskom otporu kojom je Hamas povezan sa terorizmom", rekao je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas Evropsku uniju da ostavi islamstički militantni Hamas na listi terorističkih organizacija, nakon što je sud EU presudio da se izbriše.

"Očekujemo da oni momentalno stave Hamas nazad na listu," saopštio je Netanijahu, istakavši da je "Hamas ubilačka teroristička organizacija čija povelja ističe njen cilj da uništi Izrael", preneo je Rojters.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

2307

17.12.2014 15:13

Slazem se sa EU potpuno,trebali su to davno uciniti.

ODGOVORITE