Увећана "црна листа" санкционисаних

Швајцарска је данас додала 13 особа и пет организација на "црну листу" да би спријечила да се ова земља користи за "обилажење" санкција које је Запад увео Русији.

Свијет 16.12.2014 | 13:03
Увећана "црна листа" санкционисаних

Швајцарска, која није чланица ЕУ, али је повезана са споразумима о трговини и другим мјерама, донијела је у марту одлуку да се не придружи Бриселу у увођењу санкција Русији.

На листи имена које је Швајцарска данас додала налази се и шеф изборне комисије у Луганској Народној Републици /ЛНР/ Сергеј Кожјаков.Именованима је забрањено да улазе у нове пословне односе са финансијским посредницима у Швајцарској.

Циљ ових мјера је да се спријечи да у Швајцарску уђу средства која су изван ЕУ.Швајцарска је омиљена дестинација за богате Русе, а званични Берн нерадо предузима овакве мјере због своје неутралности или из бојазни да ће нарушити трговинске везе са Москвом.

Према подацима швајцарске Националне банке, око 75 одсто трговинског извоза руске сирове нафте обавља се преко Женеве, а у швајцарским банкама 2012. године било је око 13,8 милијарди франака руских средстава.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цвеле цх

16.12.2014 14:32

Паметни свајцарци

ОДГОВОРИТЕ