Uvećana "crna lista" sankcionisanih

Švajcarska je danas dodala 13 osoba i pet organizacija na "crnu listu" da bi spriječila da se ova zemlja koristi za "obilaženje" sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

Svijet 16.12.2014 | 13:03
Uvećana "crna lista" sankcionisanih

Švajcarska, koja nije članica EU, ali je povezana sa sporazumima o trgovini i drugim mjerama, donijela je u martu odluku da se ne pridruži Briselu u uvođenju sankcija Rusiji.

Na listi imena koje je Švajcarska danas dodala nalazi se i šef izborne komisije u Luganskoj Narodnoj Republici /LNR/ Sergej Kožjakov.Imenovanima je zabranjeno da ulaze u nove poslovne odnose sa finansijskim posrednicima u Švajcarskoj.

Cilj ovih mjera je da se spriječi da u Švajcarsku uđu sredstva koja su izvan EU.Švajcarska je omiljena destinacija za bogate Ruse, a zvanični Bern nerado preduzima ovakve mjere zbog svoje neutralnosti ili iz bojazni da će narušiti trgovinske veze sa Moskvom.

Prema podacima švajcarske Nacionalne banke, oko 75 odsto trgovinskog izvoza ruske sirove nafte obavlja se preko Ženeve, a u švajcarskim bankama 2012. godine bilo je oko 13,8 milijardi franaka ruskih sredstava.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cvele ch

16.12.2014 14:32

Pametni svajcarci

ODGOVORITE