Иванић: БиХ у ЕУ тек за 20 година

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић сматра да би пријем у ЕУ могао да уследи тек за 20 година, а по питању независности Републике Српске изразио је уверење да је ни Србија не би признала.

Босна и Херцеговина 16.12.2014 | 11:00
Иванић: БиХ у ЕУ тек за 20 година

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", упитан за тежње Републике Српске за независношћу оценио да је председник тог ентитета Милорад Додик то користио за учвршћивање власти, а да би прва земља која не би признала независност Републике Српске, барем наредних година, била Србија, јер би Београд, у супротном, морао, рећи да је независност Косова реалност.

Иванић је изразио сумњу да би чак и Русија имала интерес да подржи независност Српске.

Истовремено је подвукао да не верује да су емотивни односи са Србијом од негативног утицаја по Босну.

"Ми верујемо да су наши етнички корени тамо. Шта је ту проблем. Такодје мислим да је фер став Србије да "воли Републику Српску, али прихвата постојање и интегритет дејтонске Босне".

Иванић је уверен да ће Савет министара бити успостављен првих дана фебруара и да би у марту и априлу могао решити проблеме у вези пута ка ЕУ.

Упитан када види Босну у ЕУ Иванић је одговорио "не за 10 година, али можда за 15, односно нада се за 20 година".

"За десет година не верујем не само због нас, већ и због ЕУ", нагласио је он додајући да сматра да ће БиХ за 20 година бити чланица ЕУ.

Он је казао да треба избегавати спорне теме како би се спречила блокада у влади, рекавши да постоје три различита видјења у Босни.

"Господин Бакир Изетбеговић жели јединствену Босну, најбоље без ентитета, али он зна да то није могуће. Ја бих најрадије независну Републику Српску, али знам да то није могуће. Драган Човић има идеју трећег ентитета, али знамо да нисмо јединствени око тога. Зато је боље да то оставимо по страни. Наша генерација политичара није у стању да то реши", објаснио је Иванић.

Он је оценио да су сви постали зрелији, а тако и медјународна заједница, указујући да је пре десет година постојала идеалистичка идеја о што више државних институција и што више Босне.

"Медјутим то није случај, јер сада постоје институције које готово ништа не раде и које су сада проблем. Тако постоји државна комисија за концесије која у десет година рада није издала ниједну концесију", истакао је Иванић.
Он је указао да тренутно у Председништву постоји три озбиљна политичара, те да не види ниједну другу институцију, укључујуцхи Савет мнистара, где постоје тако озбиљни политичари.

"То значи да ће Председништво бити у фокусу, које ће, пошто су њихове странке у Савету министара, имати утицај на то тело", уверен је Иванић.

Он је нагласио да је потребно да се упути порука да је Босна место где могу бити донете одлуке, а не крај света, иако компликована, није тако неефикасна.

"Дуго сам у политици да знам да је део медјународне политике питање "моде". Ако неко почне да говори да Босна није тако лоша онда ће и други одмах кренути да то исто кажу. Ради се о имиџу и о томе да нико нема страх да додје у Босну", објаснио је Иванић.

Он је казао да је даље потребно смањити јавни сектор на свим нивоима, а с тим у вези је рекао да цхе највећи притисак бити на Федерацији, јер реално, десет кантона је превише.

"Не видим ниједан разлог што поједини кантони не могу бити спојени, на пример Сарајево и Горажде", поручио је он.

Упитан шта мисли о трећем ентитету за Хрвате Иванић је рекао да у Српској не постоји разлог да се "изазове" Дејтонски споразум.

"То је ствар Федереације, Хрвати и Бошњаци морају наћи решење. Ја ћу прихватити сваки њихов договор, под условом, да није против Републике Српске", подвукао је он истичући да Дејтон није никакав проблем ако постоји воља за договором.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

нина

16.12.2014 10:18

Није ово бабовина ни твоја ни Бакирова ни Цовицева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исто

16.12.2014 10:33

Овај прича исто као Додик! Шта се промјенило? Ништа. Додуше не псује јавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

16.12.2014 10:56

Докле год будемо притискани дејтонским оковима, нема нам уласка у ЕУ - заједницу цивилизованих народа. Само јединствена, грађанска БиХ може обезбиједити срећу, стабилност и нормалан живот свих грађана и интеграције у ЕУ. П. С. Република Српска је тамница Српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мишко или махир

16.12.2014 11:10

Ко си ти да то казес за Републику Српску- славом овјенчану и борбом створену? Ево ја кажем да је грађанска БиХ тамница српског народа. И кажем да ти ниси Мишко него Махир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

16.12.2014 11:13

Иванићу, моји етнички корјени нису тамо. Моји корјени су овдје. Ко мисли да су му етнички корјени тамо, нека иде тамо! Иванићу, од тебе као образованог човјека сам очекивао пажљивију причу са позиције на којој се налазиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аматер

16.12.2014 11:29

ЗНАТЕ ВИ ТО БОЉЕ ОД ОБИЦНОГ СВИЈЕТА ДА ЈЕ ТО (независност) НЕМОГУЦЕ ; АЛИ ВИ ТО ЈАВНО НЕ ПРИЗНАЈЕТЕ ; ЈЕР ОВАКО СА ПРАЗНИМ ОБЕЦАЊИМА МОЗЕТЕ ВЛАДАТИ СТО ГОДИНА И ПЉАЦКАТИ ОВАЈ НАПАЦЕНИ СВИЈЕТ; НЕМА НАМ СПАСА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ја ба

16.12.2014 12:08

РЕ миско или махир: Овјенцану???? Ста ти ово знаци болан не био?

ОДГОВОРИТЕ
Name

7777

16.12.2014 12:31

За ре миска или махира. Лупета глупости.народ у републици српској не зели схватити истину. А ни у федерацији да смо ми као народ било које вјере затоценици политикее и политицара . Јер све се послије избора промјении али наравно на ГОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко о чему

16.12.2014 12:32

хехе Чуј за 20 година хехе како ли ће на то реаговати 20 хакерски корпус из Скандинавије који ти сваки дан титра овдје десетине коментара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

16.12.2014 12:35

Браво Иванићу, само јак и сложан курс државничке политике чланова предсједништва може нашу БиХ одвести на прави пут, пут еуроатланских интеграција. Тако прича државник, нажалост један од ријетких у Босни. Да је више таквих и Босне би било више на сваком њеном педљу а и мање свађе и подјела око безвезнх ствари типа гдје је граница којем ентитету који ће ионако ускоро бити укинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

16.12.2014 12:45

Шта ће Младен конкретно урадити на путу БиХ ка ЕУ? Како се хвалио у предизборној и како је потцјењивао Бају, неки су помислили да ће Младен одвести биХ у ЕУ за пет година. Шта је са овом "шансом" коју нам пружају Њемачка и Енглеска? То ће упалити тек за 20 година ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

16.12.2014 13:14

Ми Срби нисмо тако јадни да се хватамо тамо неког ентитета и да се кунемо у њега. Па наши су сви ови простори, али не и само наши, већ и других народа који ту живе. Па ја сам старији од РС, и сад да се нешто кунем у њу. То је исто као кад се дојучерашњи Муслимани куну у бошњаштво, а Знате како кажу - домовина је тамо гдје разумију језик којим причаш. Према томе, браћо, у праву је Мишко кад каже да је РС тамница српског народа. Боље нам је да прихватимо Босну и Херцеговину (Светог Саве дедовину) и да је градимо с другим народима и да учинимо све да односи с другим земљама у окружењу буду тако тијесни да нам границе неће више значити ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

16.12.2014 13:21

СРБИЈА У СВАКОМ СЛУЦАЈУ НЕ БИ ТРЕБАЛА ПРИЈЕ УЦИ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ.ПРВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ПА ОНДА СРБИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам

16.12.2014 20:03

Иваницу ваљда Србија прихвата постојање и интегритет Босне и Херцеговине а не дејтонске Босне?

ОДГОВОРИТЕ