Ivanić: BiH u EU tek za 20 godina

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da bi prijem u EU mogao da usledi tek za 20 godina, a po pitanju nezavisnosti Republike Srpske izrazio je uverenje da je ni Srbija ne bi priznala.

Bosna i Hercegovina 16.12.2014 | 11:00
Ivanić: BiH u EU tek za 20 godina

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitan za težnje Republike Srpske za nezavisnošću ocenio da je predsednik tog entiteta Milorad Dodik to koristio za učvršćivanje vlasti, a da bi prva zemlja koja ne bi priznala nezavisnost Republike Srpske, barem narednih godina, bila Srbija, jer bi Beograd, u suprotnom, morao, reći da je nezavisnost Kosova realnost.

Ivanić je izrazio sumnju da bi čak i Rusija imala interes da podrži nezavisnost Srpske.

Istovremeno je podvukao da ne veruje da su emotivni odnosi sa Srbijom od negativnog uticaja po Bosnu.

"Mi verujemo da su naši etnički koreni tamo. Šta je tu problem. Takodje mislim da je fer stav Srbije da "voli Republiku Srpsku, ali prihvata postojanje i integritet dejtonske Bosne".

Ivanić je uveren da će Savet ministara biti uspostavljen prvih dana februara i da bi u martu i aprilu mogao rešiti probleme u vezi puta ka EU.

Upitan kada vidi Bosnu u EU Ivanić je odgovorio "ne za 10 godina, ali možda za 15, odnosno nada se za 20 godina".

"Za deset godina ne verujem ne samo zbog nas, već i zbog EU", naglasio je on dodajući da smatra da će BiH za 20 godina biti članica EU.

On je kazao da treba izbegavati sporne teme kako bi se sprečila blokada u vladi, rekavši da postoje tri različita vidjenja u Bosni.

"Gospodin Bakir Izetbegović želi jedinstvenu Bosnu, najbolje bez entiteta, ali on zna da to nije moguće. Ja bih najradije nezavisnu Republiku Srpsku, ali znam da to nije moguće. Dragan Čović ima ideju trećeg entiteta, ali znamo da nismo jedinstveni oko toga. Zato je bolje da to ostavimo po strani. Naša generacija političara nije u stanju da to reši", objasnio je Ivanić.

On je ocenio da su svi postali zreliji, a tako i medjunarodna zajednica, ukazujući da je pre deset godina postojala idealistička ideja o što više državnih institucija i što više Bosne.

"Medjutim to nije slučaj, jer sada postoje institucije koje gotovo ništa ne rade i koje su sada problem. Tako postoji državna komisija za koncesije koja u deset godina rada nije izdala nijednu koncesiju", istakao je Ivanić.
On je ukazao da trenutno u Predsedništvu postoji tri ozbiljna političara, te da ne vidi nijednu drugu instituciju, uključujuchi Savet mnistara, gde postoje tako ozbiljni političari.

"To znači da će Predsedništvo biti u fokusu, koje će, pošto su njihove stranke u Savetu ministara, imati uticaj na to telo", uveren je Ivanić.

On je naglasio da je potrebno da se uputi poruka da je Bosna mesto gde mogu biti donete odluke, a ne kraj sveta, iako komplikovana, nije tako neefikasna.

"Dugo sam u politici da znam da je deo medjunarodne politike pitanje "mode". Ako neko počne da govori da Bosna nije tako loša onda će i drugi odmah krenuti da to isto kažu. Radi se o imidžu i o tome da niko nema strah da dodje u Bosnu", objasnio je Ivanić.

On je kazao da je dalje potrebno smanjiti javni sektor na svim nivoima, a s tim u vezi je rekao da che najveći pritisak biti na Federaciji, jer realno, deset kantona je previše.

"Ne vidim nijedan razlog što pojedini kantoni ne mogu biti spojeni, na primer Sarajevo i Goražde", poručio je on.

Upitan šta misli o trećem entitetu za Hrvate Ivanić je rekao da u Srpskoj ne postoji razlog da se "izazove" Dejtonski sporazum.

"To je stvar Federeacije, Hrvati i Bošnjaci moraju naći rešenje. Ja ću prihvatiti svaki njihov dogovor, pod uslovom, da nije protiv Republike Srpske", podvukao je on ističući da Dejton nije nikakav problem ako postoji volja za dogovorom.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

nina

16.12.2014 10:18

Nije ovo babovina ni tvoja ni Bakirova ni Coviceva.

ODGOVORITE
Name

isto

16.12.2014 10:33

Ovaj priča isto kao Dodik! Šta se promjenilo? Ništa. Doduše ne psuje javno.

ODGOVORITE
Name

Miško

16.12.2014 10:56

Dokle god budemo pritiskani dejtonskim okovima, nema nam ulaska u EU - zajednicu civilizovanih naroda. Samo jedinstvena, građanska BiH može obezbijediti sreću, stabilnost i normalan život svih građana i integracije u EU. P. S. Republika Srpska je tamnica Srpskog naroda

ODGOVORITE
Name

Re miško ili mahir

16.12.2014 11:10

Ko si ti da to kazes za Republiku Srpsku- slavom ovjenčanu i borbom stvorenu? Evo ja kažem da je građanska BiH tamnica srpskog naroda. I kažem da ti nisi Miško nego Mahir.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

16.12.2014 11:13

Ivaniću, moji etnički korjeni nisu tamo. Moji korjeni su ovdje. Ko misli da su mu etnički korjeni tamo, neka ide tamo! Ivaniću, od tebe kao obrazovanog čovjeka sam očekivao pažljiviju priču sa pozicije na kojoj se nalaziš.

ODGOVORITE
Name

amater

16.12.2014 11:29

ZNATE VI TO BOLJE OD OBICNOG SVIJETA DA JE TO (nezavisnost) NEMOGUCE ; ALI VI TO JAVNO NE PRIZNAJETE ; JER OVAKO SA PRAZNIM OBECANJIMA MOZETE VLADATI STO GODINA I PLJACKATI OVAJ NAPACENI SVIJET; NEMA NAM SPASA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

ma ja ba

16.12.2014 12:08

RE misko ili mahir: Ovjencanu???? Sta ti ovo znaci bolan ne bio?

ODGOVORITE
Name

7777

16.12.2014 12:31

Za re miska ili mahira. Lupeta gluposti.narod u republici srpskoj ne zeli shvatiti istinu. A ni u federaciji da smo mi kao narod bilo koje vjere zatocenici politikee i politicara . Jer sve se poslije izbora promjenii ali naravno na GORE.

ODGOVORITE
Name

Ko o čemu

16.12.2014 12:32

hehe Čuj za 20 godina hehe kako li će na to reagovati 20 hakerski korpus iz Skandinavije koji ti svaki dan titra ovdje desetine komentara

ODGOVORITE
Name

Bravo

16.12.2014 12:35

Bravo Ivaniću, samo jak i složan kurs državničke politike članova predsjedništva može našu BiH odvesti na pravi put, put euroatlanskih integracija. Tako priča državnik, nažalost jedan od rijetkih u Bosni. Da je više takvih i Bosne bi bilo više na svakom njenom pedlju a i manje svađe i podjela oko bezveznh stvari tipa gdje je granica kojem entitetu koji će ionako uskoro biti ukinuti

ODGOVORITE
Name

jaro

16.12.2014 12:45

Šta će Mladen konkretno uraditi na putu BiH ka EU? Kako se hvalio u predizbornoj i kako je potcjenjivao Baju, neki su pomislili da će Mladen odvesti biH u EU za pet godina. Šta je sa ovom "šansom" koju nam pružaju Njemačka i Engleska? To će upaliti tek za 20 godina ???

ODGOVORITE
Name

Beli

16.12.2014 13:14

Mi Srbi nismo tako jadni da se hvatamo tamo nekog entiteta i da se kunemo u njega. Pa naši su svi ovi prostori, ali ne i samo naši, već i drugih naroda koji tu žive. Pa ja sam stariji od RS, i sad da se nešto kunem u nju. To je isto kao kad se dojučerašnji Muslimani kunu u bošnjaštvo, a Znate kako kažu - domovina je tamo gdje razumiju jezik kojim pričaš. Prema tome, braćo, u pravu je Miško kad kaže da je RS tamnica srpskog naroda. Bolje nam je da prihvatimo Bosnu i Hercegovinu (Svetog Save dedovinu) i da je gradimo s drugim narodima i da učinimo sve da odnosi s drugim zemljama u okruženju budu tako tijesni da nam granice neće više značiti ništa.

ODGOVORITE
Name

mrsic

16.12.2014 13:21

SRBIJA U SVAKOM SLUCAJU NE BI TREBALA PRIJE UCI U EVROPSKU UNIJU.PRVO BOSNA I HERCEGOVINA PA ONDA SRBIJA.

ODGOVORITE
Name

pitam

16.12.2014 20:03

Ivanicu valjda Srbija prihvata postojanje i integritet Bosne i Hercegovine a ne dejtonske Bosne?

ODGOVORITE