За поплаве у Српској нико није крив!?

Анкетни одбор за утврђивање одговорности надлежних органа и институција у мајским поплава формиран је 2. јула у Скупштини Српске. Од тада до данас прошло је готово пола године а ништа конкретно није урађено. Нити ће. Исти тај Анкетни одбор више не постоји, јер предсједник одбора и већина чланова није обновила скупштински мандата што, практично значи да су престале и све њихове активности.

Република Српска 15.12.2014 | 22:11
За поплаве у Српској нико није крив!?

То је за БН телевизију потврдио и СНСД-ов Споменко Василић који је био на челу Анкетног одбора. Тврди да су прикупљени извјештаји од свих релевантних институција, установа и организација у Српској о понашању током поплава. Тиме је завршен првио дио посла. Међутим, ту се и стало.

Одговора на питање ко је и колико одговоран за мајску катастрофу - нема. А изгледа неће га ни бити.

Опозициони чланови који су били у Анкетном одбору, тврде, да нису видјели ни слово из тих извјештаја који су стигли у парламент. Све, кажу, указује на то да се одговорност институција па и појединаца који нису радили свој посао заташкава.

Са последицама од поплава још се бори Гопа Ћулум из насеља Поток. Очекивала је да ће Анкетни одбор утврдити има ли криваца за катастрофалне поплаве које су у потпуности уништиле њено али и бројна друга домаћинства. Анкетни одбор, каже, није положио тест јер су резултати рада, тачније, нерада показали да добра воља и поштење политичара – не постоји.

Предсједник Скупштине није желио да коментарише тренутну ситуацију у вези са Анкетним одбором.

Недељко Чубриловић нам је само потврдио да ће на колегијуму НС РС ово питање бити отворено. Односно, Парламент ће се ускоро изјаснити хоће ли Анкетни одбор поново бити формиран.

Тада ће и званично бити јасно да ли ће јавност сазнати шта пише у прикупљеним извјештајима или ће исти послужити само да би сакупљали прашину у ладицама.

А Гопа Ћулум из наше приче и много слични њој који су поплављени само ће нагађати о евентуалним кривцима.

(БН ТВ)