Ракић: Парк мира неће бити уклоњен

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић изјавио је да није добио никакво упозорење од приштинског Министарства за локалну самоуправу о томе да је постављање Парка мира у супротности са
косовским уставом, Бриселским споразумом или у супротности са косовским законима.

Србија 14.12.2014 | 12:46
Ракић: Парк мира неће бити уклоњен

"Никакво упозорење, писано или усмено нисам добио од Министарства за локалну самоуправу из Приштине о томе да је постављање Парка мира у супротности са косовским уставом, Бриселским споразумом или у
супротности са косовским законима", наводи се у Ракићевој писаној изјави достављеној медијима.

Градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири рекао је синоћ за приштинску КТВ да ће Парк мира бити уклоњен и да је Министарство локалне самоуправе упозорило Ракића када је парк постављен, да је то корак који је у супротности са уставом Косова, Бриселским споразумом и да је постављањем парка прекршено пет косовских закона.

Ракић даље наводи да се Бахтири у Бриселу почетком августа, у присуству представника из ЕУ и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, обавезао да парк, као ни било шта друго на мосту неће бити уклоњен, све док се не нађе решење на које би пристали грађани обе општине.

"Пошто је "заборавио" да то пренесе својим суграђанима по повратку кући, користим и ову прилику да га
подсетим и позовем да се уместо хушкањем на сукобе - заједно позабавимо решавањем проблема грађана", истиче Ракић.

Додаје и да је постављање Парка мира носило искључиво две поруке - жељу да тачка која је горко раздвајала два народа у протеклих 15 година буде у будућности заиста место њиховог сусрета, али не "под кишом метака, бомби, униформи и бодљикавих жица, већ на клупи и на трави", и да се уклањањем барикаде ублажи страховит осећај рањивости и страха Срба из северне Митровице, управо услед горког искуства које су у прошлости имали.

"Желим да нагласим и да са оваквим изјавама и новим претњама ситуација не може вратити ни у какво пређашње стање, а да то није стање које смо имали 23. јуна 2014, 17. марта 2004, 30. јануара 2001.",
додаје Ракић.

Он напомиње да се очекује наставак тешких и осетљивих преговора Владе из Београда и нове владе из Приштине те не треба додатно отежавати још једном запаљивом и опасном изјавом.

"Тешко смо постигли крхки мир. Уклоњена је барикада са главног моста три године након што су је Срби поставили у страху за своју безбедност, а да смо истовремено умирили уплашену српску заједницу у Северној Митровици.

Све стране су то поздравиле, све до 23. јуна ове године, када су фаталне и несагледиве последице избегнуте само захваљујући одлучној реакцији међународне заједнице и мирноћи Срба", наводи Ракић.

"Не може се Бахтири допасти грађанима Јужне Митровице, којих је више од половине незапослено, а више од стотину на ратиштима у Сирији и Ираку, распирујући националистичке снове Албанаца, а да то не остане без последица", поручио је Ракић.


Коментари / 0

Оставите коментар