Rakić: Park mira neće biti uklonjen

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić izjavio je da nije dobio nikakvo upozorenje od prištinskog Ministarstva za lokalnu samoupravu o tome da je postavljanje Parka mira u suprotnosti sa
kosovskim ustavom, Briselskim sporazumom ili u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Srbija 14.12.2014 | 12:46
Rakić: Park mira neće biti uklonjen

"Nikakvo upozorenje, pisano ili usmeno nisam dobio od Ministarstva za lokalnu samoupravu iz Prištine o tome da je postavljanje Parka mira u suprotnosti sa kosovskim ustavom, Briselskim sporazumom ili u
suprotnosti sa kosovskim zakonima", navodi se u Rakićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri rekao je sinoć za prištinsku KTV da će Park mira biti uklonjen i da je Ministarstvo lokalne samouprave upozorilo Rakića kada je park postavljen, da je to korak koji je u suprotnosti sa ustavom Kosova, Briselskim sporazumom i da je postavljanjem parka prekršeno pet kosovskih zakona.

Rakić dalje navodi da se Bahtiri u Briselu početkom avgusta, u prisustvu predstavnika iz EU i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, obavezao da park, kao ni bilo šta drugo na mostu neće biti uklonjen, sve dok se ne nađe rešenje na koje bi pristali građani obe opštine.

"Pošto je "zaboravio" da to prenese svojim sugrađanima po povratku kući, koristim i ovu priliku da ga
podsetim i pozovem da se umesto huškanjem na sukobe - zajedno pozabavimo rešavanjem problema građana", ističe Rakić.

Dodaje i da je postavljanje Parka mira nosilo isključivo dve poruke - želju da tačka koja je gorko razdvajala dva naroda u proteklih 15 godina bude u budućnosti zaista mesto njihovog susreta, ali ne "pod kišom metaka, bombi, uniformi i bodljikavih žica, već na klupi i na travi", i da se uklanjanjem barikade ublaži strahovit osećaj ranjivosti i straha Srba iz severne Mitrovice, upravo usled gorkog iskustva koje su u prošlosti imali.

"Želim da naglasim i da sa ovakvim izjavama i novim pretnjama situacija ne može vratiti ni u kakvo pređašnje stanje, a da to nije stanje koje smo imali 23. juna 2014, 17. marta 2004, 30. januara 2001.",
dodaje Rakić.

On napominje da se očekuje nastavak teških i osetljivih pregovora Vlade iz Beograda i nove vlade iz Prištine te ne treba dodatno otežavati još jednom zapaljivom i opasnom izjavom.

"Teško smo postigli krhki mir. Uklonjena je barikada sa glavnog mosta tri godine nakon što su je Srbi postavili u strahu za svoju bezbednost, a da smo istovremeno umirili uplašenu srpsku zajednicu u Severnoj Mitrovici.

Sve strane su to pozdravile, sve do 23. juna ove godine, kada su fatalne i nesagledive posledice izbegnute samo zahvaljujući odlučnoj reakciji međunarodne zajednice i mirnoći Srba", navodi Rakić.

"Ne može se Bahtiri dopasti građanima Južne Mitrovice, kojih je više od polovine nezaposleno, a više od stotinu na ratištima u Siriji i Iraku, raspirujući nacionalističke snove Albanaca, a da to ne ostane bez posledica", poručio je Rakić.


Komentari / 0

Ostavite komentar