АБА: Очајан шут и пораз Партизана, сигурна Мега

Кошаркаши Партизана доживели су пораз на гостовању Задру у оквиру 12. кола АБА лиге, а до коначних 69:68 (15:12, 19:15, 16:15, 19:26) стигло се уз врло лош шут црно-белих са линије слободних бацања и са дистанце, као и после промашеног пенала Михајла Андрића за изједначење три секунде пре краја утакмице.

Кошарка 14.12.2014 | 10:00
АБА: Очајан шут и пораз Партизана, сигурна Мега

Црно-бели су у последњих седам наступа у регионалном такмичењу доживели пораз само од Црвене звезде Телеком, а у Задар су отишли после успеха (89:80) против Мега Лекса, када су остали без тренера Душка Вујошевића који је суспендован због свог понашања. Због тога је, почев од овог гостовања, на три утакмице екипу преузео Велимир Гашић, но он свакако није био кривац за овај пораз, јер су се његови играчи толико испромашивали, да је само чудо могло да им донесе победу. А чудо је ове суботе имало нека друга посла него да буде у задарској хали.

Прва четвртина: Црно-бела зона "не ради"
Црно-бели су помало смушено отворили овај дуел, у нападу им није ишло, па је домаћин са 6:2 повео, а семафор је већ показивао да је пети минут у току. Тада се разиграо недавни повратник у екипу Партизана, Драган Милосављевић, који је са шест поена постигнутих средином прве деонице допринео да заостатак буде само 10:8 у седмом минуту, када је у игру ушао и Саша Павловић, који се прикључио капитену, Тепићу, Мачвану, Милутинову.

Управо су се два највиша играча црно-белих на паркету побринули да Партизан задржи корак са Задранима, који су прилично добро излазили на крај са супарничком зонском одбраном, а притом имали среће у сопственој, јер су гости неретко промашивали и "отворене" шутеве. Тако се у последњи минут прве деонице ушло са 15:12 на семафору, а онда су уследили нови промашаји на обе стране, па је на ред дошао први обавезни предах.

Друга четвртина: Повици "Уби Србина" и црни минути црно-белих
Много је било несигурности у офанзивној игри црно-белих, као да су се, попут Далоа, плашили да "нападну" кош чак и када би били сами испод њега, а у "животу" их је одржавао велика покретљивост екипе, као и луцидни завршеци акција, који су играче остављали без чувара.

Тако се стигло до 22:19 у 13. минуту, а онда су почели пробелеми за Гашићеву екипу. У одбрани је почело да "шкрипи", у нападу посебно, а уз свих пет промашених слободних бацања - Партизан је дозволио домаћину да поведе са 30:21.

И, баш тада се тргао црно-бели тим, можда због сопствене решености да се не да лако, можда због маестралног дриблинга Саше Павловића и смањења заостатка у следећој секунди, а можда и због силних повика "Уби Србина" које су се, некако напрасно, зачуле са трибина арене "Крешимир Ћосић", истих оних које су, како и треба, пред почетак меча минутом тишине одали почаст преминулом судији и потоњем директору Кошаркашке лиге Србије, Тихомиру Бубалу.

Полувреме је окончано резултатом 34:27, уз 10 поена Јосипа Собина, а по шест Краљевића, Шанга и Флоренса за Задране, односно осам Милосављевићевих, седам Мачванових и шест Павловићевих за Партизан, који је остварио пет скокова мање од ривала (19-14).

Трећа четвртина: Седам минута одличне одбране - без награде
Врло борбено су заиграли кошаркаши Партизана у другом полувремену, па иако им прецизност и даље није била на нивоу на ком су прижељкивали, успешно су смањивали заостатак. Томе је, пре свега, доприносила велика борбеност, о чему најбоље сведоче три офанзивна скока у једној акцији окончаној тројком Мачвана.

Како је одбрана радила своје далеко боље него на старту утакмице, поготком Тепића пришли су црно-бели на 34:32 у 23. минуту, но Задар се недуго затим и "уписао" после намерне личне грешке Милутинова, која је омогућила домаћину да слободним бацањима оде на четири поена разлике.

Пуних седам минута Партизан није примио поене из игре, но иако је ривал дао свега четири са слободних бацања, до резултатског преокрета није дошло. Одбрана је можда један од пресудних фактора у колективним спортовима, а успеха нема без и да напад припомогне. Напад је, међутим, затајио све до пред финиш треће деонице, када је Партизан дошао на 43:42 после лепе колективне акције коју је продором завршио Топић.

Па опет, у преостала два минута те чевртине, домаћи навијачи су имали далеко више разлога за задовољство: Флоренс је тројком донео "+4", а онда, после Собина, још једном поентирао и тако заокружио серију од 7:0 за 50:42 на истеку 30. минута, серију којој су допринела два промашаја Милосављевића из игре, те Тепића из два покушаја да постигне слободно бацање.

Четврта четвртина: Тако близу, а ипак далеко

Последњих десет минута утакмице у Задру почело је како се завршило претходних - бравурама Флоренса. Његова тројка донела је прву двоцифрену предност Задранима, 53:42, на шта црно-бели нису успели да узврате далекометним шутем Павловића.

Водио је домаћин и са "+13" (55:42 после поготка Рамљака), но онда је уследила двоминутна сјајна партија Партизана. Потпуно "без најаве", после врло лошег периода игре, екипа коју је са клупе водио Велимир Гашић је направила серију 11:0, у којој су се истакли Павловић са пет, те са по два Мачван, Милутинов и Дало, који је имао и једну освојену лопту и један скок.

Све се, убрзо по приласку црно-белих на 55:53, претворило у дуел Далоа и Флоренса који је, испоставило се, боље шутирао, нарочито са дистанце. Његовом тројком, после 27. минута у коме је само Задар поентирао, предност је увећана на 61:55, а притом Милутинов је и поред болова у леђима остао у игри, што је можда био разлог да промаши једно од сва слободна бацања.

У последња три минута тако се ушло резултатом 61:56, после чега је Флоренс без грешке извео пенале, а Милосављевић из тек 22. Партизановог покушаја дао трећу тројку и најавио драму.

Када је пробао и наредну, прецизност није била тако добра, па је Задар добио прилику да додатно увећа своје вођство од 63:59. У томе није успео, па је на 70-ак секунди пре краја, после промашаја ривала, Гашић затражио тајмаут.

Наредни напад завршен је помало брзоплето, а и солирањем - покушајем Павловића да постигне тројку, што је супарник умео да казни: Иванов је искористио Флоренсово додавање да увећа предност на "+6", а затим су Дало двојком и Андрић тројком одговорили на тај и један поен Рамљака, па се у завршних 20 секунди ушло са резултатом 66:64 на семафору.

Лоренс је потом погодио оба бацања, тројком је, на 16,3 секунди до краја узвратио Андрић и примакао Партизан на 68:67, а како је Рамљак само половично реализовао пенале, црно-бели су дошли у прилику да изборе продужетак или победу.

Дуго је кружила лопта око рекета Задрана у последњем Партизановом нападу, на 3,7 пре завршетка Андрић је фаулиран и са линије за слободна бацања погодио само једно, не и друго слободно бацање, па су се Задрани домогли лопте и прославили победу.

Заслужену, ако се погледа како је шутирао Партизан: слободна бацања 7/21, а за три поена 5/26.

Милан Мачван је са 14 поена и 13 скокова био најбољи играч гостију, по 11 поена дали су Милосављевић (шут за два 4/9, за три 1/7) и Павловић (шут 3/9, односно 1/4), а трагичар Андрић је постигао девет. Код Задрана је далеко бољи од осталих био Флоренс, стрелац 25 поена, а 14 је убацио Собин.

АБА лига, 12. коло
Субота:
Олимпија - Левски 89:79
Солнок - Крка 63:59
Задар - Партизан 69:68
Мега Лекс - Металац 99:82
Недеља:
17.00 Цибона - МЗТ
17.00 Будућност - Цедевита
Понедељак:
21.00 Црвена звезда Телеком - Игокеа
Табела: Црвена звезда Телеком 11-0, Будућност 10-1, Олимпија 8-4, Цедевита 7-4, Партизан НИС 6-6, Крка 6-6, Мега Лекс 6-6, Солнок 6-6, Цибона 5-6, Задар 5-7, Металац 4-8, МЗТ 4-7, Игокеа 3-8, Левски 1-11

Коментари / 0

Оставите коментар