Пусић: Односи покварени због Шешеља

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић каже да су односи између Хрватске и Србије покварени "ексцесом привременог ослобађања Војислава Шешеља" за који Србија није одговорна, него Хашки суд.

Регион 13.12.2014 | 14:45
Пусић: Односи покварени због Шешеља

Она додаје и да се то могло избећи дистанцирањем српске владе од Шешељевих изјава.

"Односи Хрватске и Србије покварени су овим ексцесом за који Србија није одговорна, али би помогло и било би корисно да су се власти у Србији напросто дистанцирале једном реченицом и цео овај циркус, иначе једног маргиналног лика, могао је бити само ексцес који нема утицаја на односе Хрватске и Србије", рекла је Пусић новинарима у Бриселу.

Након састанка Савета за спољне послове, посвећеног политици према земљама у развоју, министарка је додала да односи између две државе никада нису односи само између политичких елита или влада, него и друштава, која су, како је објаснила, осетљива на такве поруке мржње с обзиром на недавну прошлост.

"Наш је задатак да се сада поново прихватимо посла, да поправимо те
односе и олакшамо људима да комуницирају", рекла је Пусић.

Она је потврдила да ће следеће недеље, у уторак, предводити хрватску делегацију, у којој ће бити и министар саобраћаја Синиша Хајдаш Дончић, на састанку с кинеским премијером у Београду, где ће се окупити 16 земаља из средње и источне Европе.

Пусић каже да је та посета, иако није билатерална, "добронамерна и позитивна порука хрватске стране", и нада се да ће наићи на "одговорајући одзив", пренела је агенција Хина.

Иначе, Пусић је пре два дана најавила да ће путовати у Београд на Самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе, а претходно је хрватски премијер Зоран Милановић рекао да неће доћи у Беогхрад због "случаја Шешељ".

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мило тило

13.12.2014 13:52

А због Готовине Маркаца и остали злоцинаца нису устаска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

громовник

13.12.2014 14:43

Нетреба јој дат да доде у србију њихови су генерали свеци зато сто их подрзава ватикан и по наредењу запада то радили зато и нису криви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

14.12.2014 02:22

Кад се ви будете дистанцирали од злоцинца Тудјмана, злоцинацке Олује, устасе Томпсона и генерала злоцинаца које је Хаг пустио мозете разговарати на тему о Сесељу до тада муците да вас не цујем.

ОДГОВОРИТЕ