Pusić: Odnosi pokvareni zbog Šešelja

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić kaže da su odnosi između Hrvatske i Srbije pokvareni "ekscesom privremenog oslobađanja Vojislava Šešelja" za koji Srbija nije odgovorna, nego Haški sud.

Region 13.12.2014 | 14:45
Pusić: Odnosi pokvareni zbog Šešelja

Ona dodaje i da se to moglo izbeći distanciranjem srpske vlade od Šešeljevih izjava.

"Odnosi Hrvatske i Srbije pokvareni su ovim ekscesom za koji Srbija nije odgovorna, ali bi pomoglo i bilo bi korisno da su se vlasti u Srbiji naprosto distancirale jednom rečenicom i ceo ovaj cirkus, inače jednog marginalnog lika, mogao je biti samo eksces koji nema uticaja na odnose Hrvatske i Srbije", rekla je Pusić novinarima u Briselu.

Nakon sastanka Saveta za spoljne poslove, posvećenog politici prema zemljama u razvoju, ministarka je dodala da odnosi između dve države nikada nisu odnosi samo između političkih elita ili vlada, nego i društava, koja su, kako je objasnila, osetljiva na takve poruke mržnje s obzirom na nedavnu prošlost.

"Naš je zadatak da se sada ponovo prihvatimo posla, da popravimo te
odnose i olakšamo ljudima da komuniciraju", rekla je Pusić.

Ona je potvrdila da će sledeće nedelje, u utorak, predvoditi hrvatsku delegaciju, u kojoj će biti i ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić, na sastanku s kineskim premijerom u Beogradu, gde će se okupiti 16 zemalja iz srednje i istočne Evrope.

Pusić kaže da je ta poseta, iako nije bilateralna, "dobronamerna i pozitivna poruka hrvatske strane", i nada se da će naići na "odgovorajući odziv", prenela je agencija Hina.

Inače, Pusić je pre dva dana najavila da će putovati u Beograd na Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a prethodno je hrvatski premijer Zoran Milanović rekao da neće doći u Beoghrad zbog "slučaja Šešelj".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

milo tilo

13.12.2014 13:52

A zbog Gotovine Markaca i ostali zlocinaca nisu ustaska posla.

ODGOVORITE
Name

gromovnik

13.12.2014 14:43

Netreba joj dat da dode u srbiju njihovi su generali sveci zato sto ih podrzava vatikan i po naredenju zapada to radili zato i nisu krivi

ODGOVORITE
Name

Sudija

14.12.2014 02:22

Kad se vi budete distancirali od zlocinca Tudjmana, zlocinacke Oluje, ustase Tompsona i generala zlocinaca koje je Hag pustio mozete razgovarati na temu o Seselju do tada mucite da vas ne cujem.

ODGOVORITE