Шверцовали 80кг хероина у хладњачи

На граничном прелазу Градина спречен је покушај кријумчарења око 80 килограма хероина у Србију, саопштено је из Управе царина.

Србија 13.12.2014 | 13:30
Шверцовали 80кг хероина у хладњачи

Акцију је извело Одељење за сузбијање кријумчарења Управе царина, око три часа после поноћи. Велики товар хероина откривен је детаљном контролом хладњаче словеначких регистарских ознака којом су превожени кондиторски производи из Турске у Босну и Херцеговину.

С обзиром на то да Управа царина располаже са 10 најсавременијих скенера, цариници су хладњачу прво упутили на преглед скенером на чијем снимку су уочене неправилности у крову, због чега су започели детаљан преглед тог дела возила, додаје се у саопштењу.

То је подразумевало прво скидање лајсни изнад термо-кинга јер се у свакој хладњачи у том делу налази простор предвиђен за изолацију који је у овом случају био "нафилован" хероином.

Кријумчари су у тај простор убацили прво цеви, а затим у њих металне кутије дужине од по око пола метра, које по облику подсећају на боксове цигарета.

Овај начин паковања хероина је био безуспешан покушај да се "превари" скенер, јер су кријумчари веровали да ће металне кутије "одбити" зраке скенера.

Реч је о бруто тежини с обзиром да је мерење извршено заједно са кутијама у којима се хероин налазио.

Контрола и даље траје па ће возач и наркотици бити предати у даљу надлежност Тужилаштва и МУП-а.

Управе царина наводе да се ради о пресецању типичне тзв. "Балканске руте хероина" која има три трасе - јужну, централну и источну.

Јужна траса води од Авганистана преко Пакистана, Ирана и Турске и диретно продужава до пристаништа у Грчкој, Италији и западноевропским земљама. Источна траса прелази преко Бугарске и Румуније, док централна траса кријумчара дроге у највећој мери пролази преко земаља бивше Југославије, наводи се у саопштењу.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

007

13.12.2014 12:39

Све честитке ГРАНИЧНОЈ ПОЛИЦИЈИ,јер сте једна од бољих институција у БИХ.Свака ваша успешна акција-мање дроге у СРПСКОЈ и БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бата

13.12.2014 12:59

О чијој ти граничној полицији причаш 007? Откад је то И гранични прелаз Градина у надлежности ГП БиХ. А, заплене наркотика од стране ГП БиХ су тек посебна тема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Царина

13.12.2014 14:00

И ово је открила царина а не полиција. Некад је потребно само цитати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

13.12.2014 19:32

Заплена у правом тренутку,да се попуне празнине у будзету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

13.12.2014 19:41

Свака цаст 007,прави си примјер поврсних полицајаца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бата

13.12.2014 20:41

Да, заплена је резултат рада Управе царина Р. Србије наравно. Само се питамо да ли ће икада сванути дан да у медијима прочитамо вест да је овакав или сличан проналазак резултат рада радника УИО БиХ.

ОДГОВОРИТЕ