Отворен "пут свиле" 21. вијека

Најдужа жељезничка пруга на свијету и прва директна линија између Кине и Шпаније пуштена је у промет.

Свијет 13.12.2014 | 12:00
Отворен "пут свиле" 21. вијека

Воз који је кренуо из кинеског града Јиву завршио своје 13.053 километра дугачко путовање у Мадриду.

Прије доласка на мадридску станицу за теретне возове Аброњигал, воз је на својој рути прошао кроз Казахстан, Русију, Бјелорусију, Пољску, Њемачку и Француску, пише британски лист "Гардијан".

"Отворена жељезничка пруга је заправо пут свиле 21. века", изјавио је недавно Ли Ћенг, гувернер кинеске покрајине Џеђенг, у којој је град Јиву.

Први воз који је овом пругом стигао у Мадрид сачекали су градоначелница тог града Ана Ботеља и шпанска министарка за јавне радове, Ана Пастор. Возом са 30 вагона превезено је 1.400 тона терета, углавном играчака, школског прибора и других предмета намијењених продаји током божићних празника широм Европе.

Воз ће се за Кинеску нову годину у фебруару вратити за Кину, када ће њиме бити превезено вино, пршута и маслиново уље, саопштио је кинески амбасадор у Шпанији, Џу Банца.

Кина је највећи трговински партнер Шпаније после Европске уније, са којом остварује трговинску размјену од 16 милијарди фунти (20,24 милијарде евра).

Главна предност ове жељезничке линије је брзина, пошто је да би завршио путовање возу требало само три недјеље уместо шест недјеља колико је потребно за путовање поморским путем. Ова жељезничка линија је такође више еколошка него путовање друмским саобраћајницама, пошто се путовањем возом производи 44 тона угљендиоксида (ЦО2), за разлику од 114 тона ЦО2 колико би произвео друмски саобраћај за пребацивање истог обима робе.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

14.12.2014 12:26

Овако је изгледала и наса пруга Модрица-Градацац.

ОДГОВОРИТЕ