Брчко: Незадовољство радом Тужилаштава

Удружење породица несталих српских бораца и цивила у Брчко дистрикту није задовољно радом брчанског Тужилаштва и Тужилаштва БиХ, нити дјеловањем Института за нестала лица БиХ, јер се годинама чека на расвјетљавање судбине 43 српска страдалника који се налазе на списку овог удружења, рекла је данас секретар Удружења Љубинка Живановић.

Босна и Херцеговина 12.12.2014 | 16:46
Брчко: Незадовољство радом Тужилаштава

Живановићева је ово изјавила прије почетка годишње скупштине ове организације.

Предсједник Скупштине брчанског Удружења несталих Вељко Пекић рекао је током сједнице да пуних 20 година, упркос мноштву вјеродостојних чињеница достављених Тужилаштву дистрикта и исказима свједока, трага за посмртним остацима брата Луке који је нестао средином маја 1992. у брчанском насељу Доњи Рахић.

"У међувремену сазнао сам да је од посљедица двомјесечне тортуре умро у логору у Доњој Махали, општина Орашје. Двојица људи који живе у Брчком знају гдје је сахрањен, али избјегавају да то саопште", напоменуо је Пекић.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић, учествујући у раду данашњег скупа у брчанском хотелу "Јелена", указао је на проблем претјераног уплитања политике у рјешавање питања из ове области, као и на потребу суштинских промјена у методологији тражења несталих.

Он је рекао да се на територији БиХ и даље трага за око 7.600 несталих, од којих је више од 3.500 у 11 костурница евидентирано као НН лица.

"Када је ријеч о рјешавању проблема несталих на подручју садашње територије Брчко дистрикта, не располажемо са довољно оперативних сазнања да бисмо нешто више учинили. Цијела Посавина је у фокусу наших интересовања, те очекујемо успостављање тјешње сарадње са надлежним институцијама за тражење несталих из сусједних земаља - Хрватске и Србије. У посљедње вријеме интензивно радимо на терену Мјесне заједнице Вучиловац", рекао је Мишић новинарима.

На данашњој годишњој скупштини Удружења породица несталих српских бораца и цивила у дистрикту Брчко усвојен је извјештај о раду овог удружења за 2014. годину и план активности за наредну годину.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вук

12.12.2014 19:22

Видит цемо резултате...

ОДГОВОРИТЕ