Brčko: Nezadovoljstvo radom Tužilaštava

Udruženje porodica nestalih srpskih boraca i civila u Brčko distriktu nije zadovoljno radom brčanskog Tužilaštva i Tužilaštva BiH, niti djelovanjem Instituta za nestala lica BiH, jer se godinama čeka na rasvjetljavanje sudbine 43 srpska stradalnika koji se nalaze na spisku ovog udruženja, rekla je danas sekretar Udruženja Ljubinka Živanović.

Bosna i Hercegovina 12.12.2014 | 16:46
Brčko: Nezadovoljstvo radom Tužilaštava

Živanovićeva je ovo izjavila prije početka godišnje skupštine ove organizacije.

Predsjednik Skupštine brčanskog Udruženja nestalih Veljko Pekić rekao je tokom sjednice da punih 20 godina, uprkos mnoštvu vjerodostojnih činjenica dostavljenih Tužilaštvu distrikta i iskazima svjedoka, traga za posmrtnim ostacima brata Luke koji je nestao sredinom maja 1992. u brčanskom naselju Donji Rahić.

"U međuvremenu saznao sam da je od posljedica dvomjesečne torture umro u logoru u Donjoj Mahali, opština Orašje. Dvojica ljudi koji žive u Brčkom znaju gdje je sahranjen, ali izbjegavaju da to saopšte", napomenuo je Pekić.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić, učestvujući u radu današnjeg skupa u brčanskom hotelu "Jelena", ukazao je na problem pretjeranog uplitanja politike u rješavanje pitanja iz ove oblasti, kao i na potrebu suštinskih promjena u metodologiji traženja nestalih.

On je rekao da se na teritoriji BiH i dalje traga za oko 7.600 nestalih, od kojih je više od 3.500 u 11 kosturnica evidentirano kao NN lica.

"Kada je riječ o rješavanju problema nestalih na području sadašnje teritorije Brčko distrikta, ne raspolažemo sa dovoljno operativnih saznanja da bismo nešto više učinili. Cijela Posavina je u fokusu naših interesovanja, te očekujemo uspostavljanje tješnje saradnje sa nadležnim institucijama za traženje nestalih iz susjednih zemalja - Hrvatske i Srbije. U posljednje vrijeme intenzivno radimo na terenu Mjesne zajednice Vučilovac", rekao je Mišić novinarima.

Na današnjoj godišnjoj skupštini Udruženja porodica nestalih srpskih boraca i civila u distriktu Brčko usvojen je izvještaj o radu ovog udruženja za 2014. godinu i plan aktivnosti za narednu godinu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vuk

12.12.2014 19:22

Vidit cemo rezultate...

ODGOVORITE