ФИБА сумња у пословање АБА!

ФИБА је напала УЛЕБ и послала на адресу Радована Лорбека, председника АБА лиге, писмо у којем поставља питање транспарентности у пословању Јадранске лиге, као и веће учешће националних Савеза и клубова у овом такмичењу.

Кошарка 12.12.2014 | 16:40
ФИБА сумња у пословање АБА!

Долазе бољи дани за српске клубове и Кошаркашки савез, остао или не под окриљем АБА лиге, што је заслуга одличног рада Драгана Ђиласа и сјајног резултата Саше Ђорђевића и играча на Мундобаскету!

Како "Блиц" ексклузивно сазнаје, Радован Лорбек, први човек АБА лиге, добио је упозоравајуће писмо генералног секретара ФИБА Европе Камила Новака и генералног секретара ФИБА Патрика Баумана, у којем траже легитимитет АБА лиге, која по њиховим тумачењима више не може да функционише на досадашњи начин!

Такође, тражи се хитан одговор до 18. децембра како и на који начин функционише лига, да ли су и како повезани АБА и Сидро д.о.о. и колико утичу на организацију. Уколико само један од Савеза из земаља клубова учесника не прихвати досадашњу форму АБА лиге, ово такмичење ће отићи у историју.

То значи да је Кошаркашки савез Србије од ФИБА добио много веће овлашћења да наступа са другим ставовима, бранећи себе, своје клубове - учеснике (које је до сада на ову тему красило нејединство) , националну лигу, што до сада није била у прилици. КСС ће, како сазнајемо, тражити боље интересне услове за своје клубове и Савез, наступаће са већим преговарачким капацитетом и са много више позиције него што је то до сада био случај.

КСС и наши клубови су годинама незадовољни статусом у АБА, па је ово писмо великог преокрета, знак и да ће Србија сада водити главну реч и постављати своје услове, јер је познато да су наши клубови осим по неслози најбољи у региону по резултатима, организацији, халама, смештајним капацитетима...

Како "Блиц" сазнаје, КСС ће искористити своју шансу тако што ће ставити акценат на националну лигу, која би се играла од октобра до пролећа, а онда би се у мају и јуну решавао шампион АБА лиге. Тиме би се пробудили центри из унутрашњости (Краљево, Ниш, Чачак, Суботица, Нови Сад…), а истовремено тражила би се проходност у Европу, како би се из наше лиге ишло директно у Евролигу и Еврокуп, што је процедура за коју је потребно две године.

Коментари / 0

Оставите коментар