FIBA sumnja u poslovanje ABA!

FIBA je napala ULEB i poslala na adresu Radovana Lorbeka, predsednika ABA lige, pismo u kojem postavlja pitanje transparentnosti u poslovanju Jadranske lige, kao i veće učešće nacionalnih Saveza i klubova u ovom takmičenju.

Košarka 12.12.2014 | 16:40
FIBA sumnja u poslovanje ABA!

Dolaze bolji dani za srpske klubove i Košarkaški savez, ostao ili ne pod okriljem ABA lige, što je zasluga odličnog rada Dragana Đilasa i sjajnog rezultata Saše Đorđevića i igrača na Mundobasketu!

Kako "Blic" ekskluzivno saznaje, Radovan Lorbek, prvi čovek ABA lige, dobio je upozoravajuće pismo generalnog sekretara FIBA Evrope Kamila Novaka i generalnog sekretara FIBA Patrika Baumana, u kojem traže legitimitet ABA lige, koja po njihovim tumačenjima više ne može da funkcioniše na dosadašnji način!

Takođe, traži se hitan odgovor do 18. decembra kako i na koji način funkcioniše liga, da li su i kako povezani ABA i Sidro d.o.o. i koliko utiču na organizaciju. Ukoliko samo jedan od Saveza iz zemalja klubova učesnika ne prihvati dosadašnju formu ABA lige, ovo takmičenje će otići u istoriju.

To znači da je Košarkaški savez Srbije od FIBA dobio mnogo veće ovlašćenja da nastupa sa drugim stavovima, braneći sebe, svoje klubove - učesnike (koje je do sada na ovu temu krasilo nejedinstvo) , nacionalnu ligu, što do sada nije bila u prilici. KSS će, kako saznajemo, tražiti bolje interesne uslove za svoje klubove i Savez, nastupaće sa većim pregovaračkim kapacitetom i sa mnogo više pozicije nego što je to do sada bio slučaj.

KSS i naši klubovi su godinama nezadovoljni statusom u ABA, pa je ovo pismo velikog preokreta, znak i da će Srbija sada voditi glavnu reč i postavljati svoje uslove, jer je poznato da su naši klubovi osim po neslozi najbolji u regionu po rezultatima, organizaciji, halama, smeštajnim kapacitetima...

Kako "Blic" saznaje, KSS će iskoristiti svoju šansu tako što će staviti akcenat na nacionalnu ligu, koja bi se igrala od oktobra do proleća, a onda bi se u maju i junu rešavao šampion ABA lige. Time bi se probudili centri iz unutrašnjosti (Kraljevo, Niš, Čačak, Subotica, Novi Sad…), a istovremeno tražila bi se prohodnost u Evropu, kako bi se iz naše lige išlo direktno u Evroligu i Evrokup, što je procedura za koju je potrebno dve godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar