Ублажене санкције у банкарском сектору

ЕУ је ублажила санкције Русији у банкарском сектору, у покушају да олакша рад и зараду становницима ЕУ који су повезани са подружницама руских банака на територији Уније.

Свијет 12.12.2014 | 10:03
Ублажене санкције у банкарском сектору

У службеном листу ЕУ објављени су амандмани на двије одлуке о санкцијама - тако је руским банкама дјелимично дозвољено кредитирање.

Банкама којима су уведене санкције (Сбербанка, ВТБ банка, Гаспромбанка, Роселхозбанка и Внешекономбанка) дозвољено да узимају кредите у ЕУ на више од 30 дана, али само с циљем да помогну својим "фирмама-кћеркама" у земљама ЕУ.

Под тим фирмама подразумијева се правна особа која је регистрована на подручју земаља ЕУ и ако нека од поменутих руских банака посједује више од 50 одсто њеног капитала.

Финансијски експерти наводе да "фирме-кћерке" Сбербанке, ВТБ банке и неких других банака представљају прилично велике финанцијске структуре у иностранству.

Оне имају на десетине хиљада клијената који живе на подручју ЕУ и функционишу по принципу самофинансирања, па су се санкције негативно одразиле, прије свега, на држављане ЕУ.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар