Ublažene sankcije u bankarskom sektoru

EU je ublažila sankcije Rusiji u bankarskom sektoru, u pokušaju da olakša rad i zaradu stanovnicima EU koji su povezani sa podružnicama ruskih banaka na teritoriji Unije.

Svijet 12.12.2014 | 10:03
Ublažene sankcije u bankarskom sektoru

U službenom listu EU objavljeni su amandmani na dvije odluke o sankcijama - tako je ruskim bankama djelimično dozvoljeno kreditiranje.

Bankama kojima su uvedene sankcije (Sberbanka, VTB banka, Gasprombanka, Roselhozbanka i Vnešekonombanka) dozvoljeno da uzimaju kredite u EU na više od 30 dana, ali samo s ciljem da pomognu svojim "firmama-kćerkama" u zemljama EU.

Pod tim firmama podrazumijeva se pravna osoba koja je registrovana na području zemalja EU i ako neka od pomenutih ruskih banaka posjeduje više od 50 odsto njenog kapitala.

Finansijski eksperti navode da "firme-kćerke" Sberbanke, VTB banke i nekih drugih banaka predstavljaju prilično velike financijske strukture u inostranstvu.

One imaju na desetine hiljada klijenata koji žive na području EU i funkcionišu po principu samofinansiranja, pa su se sankcije negativno odrazile, prije svega, na državljane EU.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar