Манипулације националним опредјељењем

Члан Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Бранко Петрић упозорио је на изборне манипулације кандидата који промјеном националног опредјељења онемогућавају конститутивне народе у остваривању права.

Босна и Херцеговина 11.12.2014 | 16:32
Манипулације националним опредјељењем

"Ријеч је о изборној манипулацији и злоупотреби слободе националног изјашњења", истакао је Петрић у расправи коју је ЦИК на данашњој сједници у Сарајеву водио у вези са случајем Хариса Плеха, новоизабраног посланика у Скупштини Кантона Сарајево.

Плехо, члан БОСС-а, у обрасцу који испуњавају кандидати на локалним изборима 2012. године као националну одредницу навео је "остали".На тим изборима, он је као представник "осталих" изабран за одборника у сарајевској општини Нови град и Градском вијећу Сарајева.

На овогодишњим општим изборима Плехо се изјаснио као Србин и изабран је у Скупштину Кантона Сарајево.

ЦИК му је данас, на његов захтјев, потврдио престанак мандата у Градском и вијећу општине Нови град Сарајево.У јавности су се посљедњих дана појавиле спекулације да је Плехо националну припадност промијенио како би као представник Срба био изабран у Дом народа Федерације БиХ.

Делегате у Дом народа федералног Парламента предлажу кантоналне скупштине, а законом одређена за представнике Срба најтеже се попуњавају због недостатка српских посланика у кантоналним парламентима.

Из ЦИК-а подсјећају да су предлагачима, прије коначне овјере, враћене кандидатске листе за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске, једна из реда хрватског народа и једна из реда осталих, јер је провјером утврђено да су се поједини кандидати на тим листама другачије национално изјаснили на локалним изборима 2012. године.

Коментари / 0

Оставите коментар