Manipulacije nacionalnim opredjeljenjem

Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Branko Petrić upozorio je na izborne manipulacije kandidata koji promjenom nacionalnog opredjeljenja onemogućavaju konstitutivne narode u ostvarivanju prava.

Bosna i Hercegovina 11.12.2014 | 16:32
Manipulacije nacionalnim opredjeljenjem

"Riječ je o izbornoj manipulaciji i zloupotrebi slobode nacionalnog izjašnjenja", istakao je Petrić u raspravi koju je CIK na današnjoj sjednici u Sarajevu vodio u vezi sa slučajem Harisa Pleha, novoizabranog poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Pleho, član BOSS-a, u obrascu koji ispunjavaju kandidati na lokalnim izborima 2012. godine kao nacionalnu odrednicu naveo je "ostali".Na tim izborima, on je kao predstavnik "ostalih" izabran za odbornika u sarajevskoj opštini Novi grad i Gradskom vijeću Sarajeva.

Na ovogodišnjim opštim izborima Pleho se izjasnio kao Srbin i izabran je u Skupštinu Kantona Sarajevo.

CIK mu je danas, na njegov zahtjev, potvrdio prestanak mandata u Gradskom i vijeću opštine Novi grad Sarajevo.U javnosti su se posljednjih dana pojavile spekulacije da je Pleho nacionalnu pripadnost promijenio kako bi kao predstavnik Srba bio izabran u Dom naroda Federacije BiH.

Delegate u Dom naroda federalnog Parlamenta predlažu kantonalne skupštine, a zakonom određena za predstavnike Srba najteže se popunjavaju zbog nedostatka srpskih poslanika u kantonalnim parlamentima.

Iz CIK-a podsjećaju da su predlagačima, prije konačne ovjere, vraćene kandidatske liste za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske, jedna iz reda hrvatskog naroda i jedna iz reda ostalih, jer je provjerom utvrđeno da su se pojedini kandidati na tim listama drugačije nacionalno izjasnili na lokalnim izborima 2012. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar