Е, то је та Барселона!

Шта уради фудбалски тренер када нема десног бека? Уведе резервног. Шта уради тренер Барселоне када нема десног бека? Не стави ни левог! Луис Енрике уверио нас је да схвата шта је Барса...

Фудбал 12.12.2014 | 08:40
Е, то је та Барселона!

Луис Енрике свакако зна шта је Барселона. Играо је 300 пута у плаво-црвеном, постигао 109 голова, освајао трофеје, побеђивао у великим утакмицама.

Али, од ове вечери сви знамо да он зна шта је Барселона.

То, 3:1 против Пари Сен Жермена, е то је Барселона!

Али, одмах да вас разочарамо, не због тога што су први пут од када су скупљени на гомилу Лео Меси, Нејмар и Луис Суарез дали по гол. То је последица. Узрок је нешто друго, нешто што има везе са ДНК овог славног клуба препуштеног у руке некадашњег капитена, прилично оспораваног ове јесени.

Шта би урадио фудбалски тренер, ако би његов стандардни десни бек био повређен или суспендован очи веома важне утакмице? А, немојмо да занемаримо утицај жреба, није исто чекати ривала из првог и другог шешира, када је Лига шампиона у питању.

Фудбалски тренер би свог стандардног десног бека заменио његовом заменом, односно применио би добро познату "ротацију". Не може да игра Дани Алвеш? ОК, никакав проблем, може Марк Бартра, може Мартин Монтоја, може Даглас. Сва тројица су била здрава и на располагању.

Али, ниједан од њих није заиграо на десном беку, штавише Монтоја и Даглас нису били ни уписани у протокол.

Јер, вечерас Луис Енрике није размишљао као фудбалски тренер, већ као тренер Барселоне. Шта би урадио тренер Барселоне, рецимо Пеп Гвардиола или Франк Рајкард, да му стандардни бек није на располагању? Променио би формацију. На терен би послао само шампионе...

Е, то је урадио Енрике ове вечери и показао нам да схвата величину клуба који води. Није робовао форми, већ је неговао дух, а дух Барсе каже да на "Камп Ноу" свако може и мора да буде побеђен, дух Барсе каже да је све осим првог места неуспех.

И био је награђен победом од 3:1. Енрике је ове вечери, на затварању прве фазе најјачег европског фудбалског такмичења, постао први тренер који је Лорану Блану нанео пораз ове сезоне. Након што га је збунио...

"Стартних 11 Барселоне су нас збунили (признао је Блан, прим. аут), али њихов систем није био пресудан (ипак, је мало прорадила сујета, прим. аут). Њихови играчи су пресудили", оградио се сјајни француски тренер.

И не треба му замерити, нико не воли да буде надигран. Али, био је надигран... Ни он, ни његови играчи, а ни ми обични смртници пред ТВ екранима, нисмо имали појма шта Енрике ради. Била је то игра на све или ништа, јер све је прво место, а друго је ништа.

И Меси. И Немајр. И Суарез. И Педро. Педро, као бек, шатро...

Овај мало коришћени фудбалер употпунио је најофанзивнију поставу коју је Енрике извео у каријери у, до сада, свакако најважнијој утакмици коју је водио са клупе, нека се не наљуте навијачи Роме и Селте. Енрике је од Педра направио лажног десног бека, који је имао улогу зеца, док је заправо оставио и Ђорија Албу на клупи и цео систем променио у 3-2-2-3, са радним називом "ако немам десног бека, не треба ми ни леви".

Барселона је изашла у формацији која је могла да јој донесе или убедљиву победу или понижавајући пораз, који се није догодио чак ни када је несуђени љубимац навијача у Каталонији, Златан Ибрахимовић, у погодак за 0:1 претворио једну лошу реакцију Ђерара Пикеа, јединог дефанзивца "Блаугране" који је играо претходну утакмицу.

Енрике је знао да му, против одличног Пари Сен Жермена, највећа предност прети кроз средину, да је Ибрахимовић заправо Ајфелов торањ са којег се види цео Париз, све до Барселоне, кад је ведро. Зато је око њега направио праву олују, наоблачио средину терена појавом Хавијера Макскерана (ко ли је од овог играча икада помислио да прави штопера!?) и увек непријатном приказом Серђа Бускетса.

Знао је да се ту, на 40 метара од Марка-Андреа Тера Штегена и добија и губи меч.

С играчем мање у одбрани, али адутом више у пољу, Енрике је упркос резултату 0:1 успео да потисне високу постављену одбрану "светаца" пред њихов манастир, знајући да ће онда бити питање времена када ће попустити главна врата (Меси), леви прилаз дворишту (Нејмар), десна капија (Педро) или ће унутра морати да се уђе кроз земљу, преко кртице Суареза.

"Имали смо само један циљ, да победимо вечерас и освојимо групу", рекао је Енрике после утакмице, у којој први пут није размишљао као тренер, већ као Каталонац.

"Алвеш има кључну улогу у нашем тиму, али успели смо да учинимо вече компликованим и без њега. Прво полувреме их је изморило", приметио је тренер Барселоне, не желећи превише да ликује над личним тријумфом.

Јер, он зна да се од њега очекује много више. Само, више нико не зна са сигурношћу шта да очекује од њега...

То је Барселона!

Коментари / 0

Оставите коментар