E, to je ta Barselona!

Šta uradi fudbalski trener kada nema desnog beka? Uvede rezervnog. Šta uradi trener Barselone kada nema desnog beka? Ne stavi ni levog! Luis Enrike uverio nas je da shvata šta je Barsa...

Fudbal 12.12.2014 | 08:40
E, to je ta Barselona!

Luis Enrike svakako zna šta je Barselona. Igrao je 300 puta u plavo-crvenom, postigao 109 golova, osvajao trofeje, pobeđivao u velikim utakmicama.

Ali, od ove večeri svi znamo da on zna šta je Barselona.

To, 3:1 protiv Pari Sen Žermena, e to je Barselona!

Ali, odmah da vas razočaramo, ne zbog toga što su prvi put od kada su skupljeni na gomilu Leo Mesi, Nejmar i Luis Suarez dali po gol. To je posledica. Uzrok je nešto drugo, nešto što ima veze sa DNK ovog slavnog kluba prepuštenog u ruke nekadašnjeg kapitena, prilično osporavanog ove jeseni.

Šta bi uradio fudbalski trener, ako bi njegov standardni desni bek bio povređen ili suspendovan oči veoma važne utakmice? A, nemojmo da zanemarimo uticaj žreba, nije isto čekati rivala iz prvog i drugog šešira, kada je Liga šampiona u pitanju.

Fudbalski trener bi svog standardnog desnog beka zamenio njegovom zamenom, odnosno primenio bi dobro poznatu "rotaciju". Ne može da igra Dani Alveš? OK, nikakav problem, može Mark Bartra, može Martin Montoja, može Daglas. Sva trojica su bila zdrava i na raspolaganju.

Ali, nijedan od njih nije zaigrao na desnom beku, štaviše Montoja i Daglas nisu bili ni upisani u protokol.

Jer, večeras Luis Enrike nije razmišljao kao fudbalski trener, već kao trener Barselone. Šta bi uradio trener Barselone, recimo Pep Gvardiola ili Frank Rajkard, da mu standardni bek nije na raspolaganju? Promenio bi formaciju. Na teren bi poslao samo šampione...

E, to je uradio Enrike ove večeri i pokazao nam da shvata veličinu kluba koji vodi. Nije robovao formi, već je negovao duh, a duh Barse kaže da na "Kamp Nou" svako može i mora da bude pobeđen, duh Barse kaže da je sve osim prvog mesta neuspeh.

I bio je nagrađen pobedom od 3:1. Enrike je ove večeri, na zatvaranju prve faze najjačeg evropskog fudbalskog takmičenja, postao prvi trener koji je Loranu Blanu naneo poraz ove sezone. Nakon što ga je zbunio...

"Startnih 11 Barselone su nas zbunili (priznao je Blan, prim. aut), ali njihov sistem nije bio presudan (ipak, je malo proradila sujeta, prim. aut). Njihovi igrači su presudili", ogradio se sjajni francuski trener.

I ne treba mu zameriti, niko ne voli da bude nadigran. Ali, bio je nadigran... Ni on, ni njegovi igrači, a ni mi obični smrtnici pred TV ekranima, nismo imali pojma šta Enrike radi. Bila je to igra na sve ili ništa, jer sve je prvo mesto, a drugo je ništa.

I Mesi. I Nemajr. I Suarez. I Pedro. Pedro, kao bek, šatro...

Ovaj malo korišćeni fudbaler upotpunio je najofanzivniju postavu koju je Enrike izveo u karijeri u, do sada, svakako najvažnijoj utakmici koju je vodio sa klupe, neka se ne naljute navijači Rome i Selte. Enrike je od Pedra napravio lažnog desnog beka, koji je imao ulogu zeca, dok je zapravo ostavio i Đorija Albu na klupi i ceo sistem promenio u 3-2-2-3, sa radnim nazivom "ako nemam desnog beka, ne treba mi ni levi".

Barselona je izašla u formaciji koja je mogla da joj donese ili ubedljivu pobedu ili ponižavajući poraz, koji se nije dogodio čak ni kada je nesuđeni ljubimac navijača u Kataloniji, Zlatan Ibrahimović, u pogodak za 0:1 pretvorio jednu lošu reakciju Đerara Pikea, jedinog defanzivca "Blaugrane" koji je igrao prethodnu utakmicu.

Enrike je znao da mu, protiv odličnog Pari Sen Žermena, najveća prednost preti kroz sredinu, da je Ibrahimović zapravo Ajfelov toranj sa kojeg se vidi ceo Pariz, sve do Barselone, kad je vedro. Zato je oko njega napravio pravu oluju, naoblačio sredinu terena pojavom Havijera Makskerana (ko li je od ovog igrača ikada pomislio da pravi štopera!?) i uvek neprijatnom prikazom Serđa Busketsa.

Znao je da se tu, na 40 metara od Marka-Andrea Tera Štegena i dobija i gubi meč.

S igračem manje u odbrani, ali adutom više u polju, Enrike je uprkos rezultatu 0:1 uspeo da potisne visoku postavljenu odbranu "svetaca" pred njihov manastir, znajući da će onda biti pitanje vremena kada će popustiti glavna vrata (Mesi), levi prilaz dvorištu (Nejmar), desna kapija (Pedro) ili će unutra morati da se uđe kroz zemlju, preko krtice Suareza.

"Imali smo samo jedan cilj, da pobedimo večeras i osvojimo grupu", rekao je Enrike posle utakmice, u kojoj prvi put nije razmišljao kao trener, već kao Katalonac.

"Alveš ima ključnu ulogu u našem timu, ali uspeli smo da učinimo veče komplikovanim i bez njega. Prvo poluvreme ih je izmorilo", primetio je trener Barselone, ne želeći previše da likuje nad ličnim trijumfom.

Jer, on zna da se od njega očekuje mnogo više. Samo, više niko ne zna sa sigurnošću šta da očekuje od njega...

To je Barselona!

Komentari / 0

Ostavite komentar