Срби неће бити декор у Приштини

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић каже да представници "Српске" неће бити "декор" у власти Приштине и да ће иступити из владе ако се то догоди.

Србија 11.12.2014 | 08:59
Срби неће бити декор у Приштини

"Предстоји нам потпуна и беспоштедна борба за српске интересе. Први пут смо сви ми Срби са Косова и Метохије ушли јединствени, а оног момента када будемо само декор или форма, ја ћу напустити владу", рекао је Стојановић.

Према његовим речима, приоритет ће му бити да координира ставове два министарства која држе Срби са осталим министарствима у влади Косова, јер, како напомиње, једни без других не можемо да остваримо планиране задатке.

Циљ му је, додаје, да обезбеди бољи и безбеднији живот свим Србима, било да су на северу, било на југу Косова, и у Београду за тај подухват види најважнијег савезника.

Стојановић, који је одмах после избора у Скупштини Косова поднео оставку на место градоначелника Грачанице, наводи и да предстоји формирање заједнице српских општина, успостављање Специјалног суда за ратне злочине, наставак дијалога, као и решавање текућих, немалих проблема који годинама Србе гурају на маргину.

Како истиче, од албанских коалиционих партнера добијене су писане гаранције да ће заједница српских општина бити формирана.

"У складу са Бриселским споразумом, неминовно је формирање заједнице српских општина, то јест израда статута, па тако то нећу доводити у сумњу, без обзира на гласине да парафирани споразум неће бити спроведен", рекао је Стојановић.

Упитан да ли брине да у наредне четири године његовог мандата може да се догоди да Београд попусти и да Срби буду потпуно интегрисани у систем Приштине, Стојановић каже да је "насушна потреба Срба да Београд буде присутан" на КиМ.

"То ћу јасно казати и у Приштини. Свима је кристално јасно, и Албанцима и међународној заједници, да се присуство државе Србије на Космету никад неће умањити ни за милиметар", поручио је Стојановић.

Коментари / 0

Оставите коментар