Srbi neće biti dekor u Prištini

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović kaže da predstavnici "Srpske" neće biti "dekor" u vlasti Prištine i da će istupiti iz vlade ako se to dogodi.

Srbija 11.12.2014 | 08:59
Srbi neće biti dekor u Prištini

"Predstoji nam potpuna i bespoštedna borba za srpske interese. Prvi put smo svi mi Srbi sa Kosova i Metohije ušli jedinstveni, a onog momenta kada budemo samo dekor ili forma, ja ću napustiti vladu", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, prioritet će mu biti da koordinira stavove dva ministarstva koja drže Srbi sa ostalim ministarstvima u vladi Kosova, jer, kako napominje, jedni bez drugih ne možemo da ostvarimo planirane zadatke.

Cilj mu je, dodaje, da obezbedi bolji i bezbedniji život svim Srbima, bilo da su na severu, bilo na jugu Kosova, i u Beogradu za taj poduhvat vidi najvažnijeg saveznika.

Stojanović, koji je odmah posle izbora u Skupštini Kosova podneo ostavku na mesto gradonačelnika Gračanice, navodi i da predstoji formiranje zajednice srpskih opština, uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine, nastavak dijaloga, kao i rešavanje tekućih, nemalih problema koji godinama Srbe guraju na marginu.

Kako ističe, od albanskih koalicionih partnera dobijene su pisane garancije da će zajednica srpskih opština biti formirana.

"U skladu sa Briselskim sporazumom, neminovno je formiranje zajednice srpskih opština, to jest izrada statuta, pa tako to neću dovoditi u sumnju, bez obzira na glasine da parafirani sporazum neće biti sproveden", rekao je Stojanović.

Upitan da li brine da u naredne četiri godine njegovog mandata može da se dogodi da Beograd popusti i da Srbi budu potpuno integrisani u sistem Prištine, Stojanović kaže da je "nasušna potreba Srba da Beograd bude prisutan" na KiM.

"To ću jasno kazati i u Prištini. Svima je kristalno jasno, i Albancima i međunarodnoj zajednici, da se prisustvo države Srbije na Kosmetu nikad neće umanjiti ni za milimetar", poručio je Stojanović.

Komentari / 0

Ostavite komentar