Шешељ без пензије БиХ?

Директор Федералног завода Пензионо-инвалидског осигурања БиХ Зијад Крњић каже да неће одобрити пензију хашком оптуженику Војиславу Шешељу. Истиче да ће судским путем тражити преиспитивање одлуке Института за медицинско вештачење.

Босна и Херцеговина 10.12.2014 | 08:46
Шешељ без пензије БиХ?

Институт за медицинско вештачење Федерације БиХ претходно је оценио да Шешељ спада у групу инвалида прве категорије, из чега произлази његово право на инвалидску пензију, преноси Фонет.

Зијад Крњић је, међутим, истакао да Институт за медицинско вештачење ФБиХ није тражио додатну медицинску документацију у том предмету, нити је искористио могућност позивања особе на медицински преглед.

"Институт је све то, у складу са законом, могао да уради, али није, због чега ћемо ми судским путем оспорити правни основ одлуке о признавању прве категорије инвалидности, из које произлази право на инвалидску пензију. Немамо, дакле, намеру да Шешељу признамо право на инвалидску пензију", рекао је Крњић за Фену, преноси Индекс.

Директор Института за медицинско вештачење Зијад Хаџиомеровић рекао је да се у случају Шешеља усаглашава део радног стажа који је он провео у БиХ, онако како се то ради за све друге грађане, а реч је о међудржавној обавези која мора да се испуни на регуларан начин.

"Ми радимо по јединственим правилницима из бивше Југославије и ту је све уредно. Тај човек ужива пензију из Србије и тражи усаглашавање неколико година стажа", каже Хаџиомеровић.

Упозорио је да би одбијање захтева Србије у случају Шешеља могло негативно да се одрази на све кориснике из БиХ који у Србији потражују своја права.

Појаснио је да лекарски налази који су из Србије достављени БиХ потврђују да је Шешељ "болеснији него што се то представља у јавности".
Шешељ је од 1981. до 1984. радио као асистент на Сарајевском универзитету.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ејс

10.12.2014 08:32

Нека му Хаг исплаћује пензију,мислим да има доста радног стажа тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјаво

10.12.2014 08:59

Турска посла ,па ако има стаз невидим разлог да му се то ускрати марка марка ал је његова како србија исплацује Насеру Орицу ово је само птимјер колико је сузивот немогуц када су националне претензије у првом плану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехо

10.12.2014 09:14

па зарадио је пензију кад тад це се морати исплатити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дајте

10.12.2014 22:18

Кад би свак ко не зна да казе слово Р тврдио да је тески инвалид...

ОДГОВОРИТЕ