Šešelj bez penzije BiH?

Direktor Federalnog zavoda Penziono-invalidskog osiguranja BiH Zijad Krnjić kaže da neće odobriti penziju haškom optuženiku Vojislavu Šešelju. Ističe da će sudskim putem tražiti preispitivanje odluke Instituta za medicinsko veštačenje.

Bosna i Hercegovina 10.12.2014 | 08:46
Šešelj bez penzije BiH?

Institut za medicinsko veštačenje Federacije BiH prethodno je ocenio da Šešelj spada u grupu invalida prve kategorije, iz čega proizlazi njegovo pravo na invalidsku penziju, prenosi Fonet.

Zijad Krnjić je, međutim, istakao da Institut za medicinsko veštačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu, niti je iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled.

"Institut je sve to, u skladu sa zakonom, mogao da uradi, ali nije, zbog čega ćemo mi sudskim putem osporiti pravni osnov odluke o priznavanju prve kategorije invalidnosti, iz koje proizlazi pravo na invalidsku penziju. Nemamo, dakle, nameru da Šešelju priznamo pravo na invalidsku penziju", rekao je Krnjić za Fenu, prenosi Indeks.

Direktor Instituta za medicinsko veštačenje Zijad Hadžiomerović rekao je da se u slučaju Šešelja usaglašava deo radnog staža koji je on proveo u BiH, onako kako se to radi za sve druge građane, a reč je o međudržavnoj obavezi koja mora da se ispuni na regularan način.

"Mi radimo po jedinstvenim pravilnicima iz bivše Jugoslavije i tu je sve uredno. Taj čovek uživa penziju iz Srbije i traži usaglašavanje nekoliko godina staža", kaže Hadžiomerović.

Upozorio je da bi odbijanje zahteva Srbije u slučaju Šešelja moglo negativno da se odrazi na sve korisnike iz BiH koji u Srbiji potražuju svoja prava.

Pojasnio je da lekarski nalazi koji su iz Srbije dostavljeni BiH potvrđuju da je Šešelj "bolesniji nego što se to predstavlja u javnosti".
Šešelj je od 1981. do 1984. radio kao asistent na Sarajevskom univerzitetu.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ejs

10.12.2014 08:32

Neka mu Hag isplaćuje penziju,mislim da ima dosta radnog staža tamo.

ODGOVORITE
Name

djavo

10.12.2014 08:59

Turska posla ,pa ako ima staz nevidim razlog da mu se to uskrati marka marka al je njegova kako srbija isplacuje Naseru Oricu ovo je samo ptimjer koliko je suzivot nemoguc kada su nacionalne pretenzije u prvom planu.

ODGOVORITE
Name

meho

10.12.2014 09:14

pa zaradio je penziju kad tad ce se morati isplatiti

ODGOVORITE
Name

ma dajte

10.12.2014 22:18

Kad bi svak ko ne zna da kaze slovo R tvrdio da je teski invalid...

ODGOVORITE