Радници ће тужити Владу Српске

Чланови Синдикалне организације соколачког предузећа "Нова Романија" одржали су састанак на којем је договорено подношење колективне тужбе против послодавца, Владе Републике Српске, којом би захтјевали исплату заосталих плата.

Република Српска 09.12.2014 | 19:52
Радници ће тужити Владу Српске

Радници овог предузећа за прераду дрвета примили су само двије плате током ове године, а укупна дуговања по раднику износе око 5000 марака.

Тадашњи премијер Републике Српске Милорад Додик 2008. године помпезно је отворио дрвопрерађивачко предузеће "Нова Романија" на Сокоцу. Влада Српске купила је тада предузеће у стечају и уложила пет милиона марака, обећала велики број радних мјеста и велику производњу.

Шест година послије, катастрофално стање у "Новој Романији". Предузеће је престало са радом 13. октобра, за ову годину су им исплаћене само двије и по плате,а дуг према радницима износи око 400 000 марака. Дугогодишње незадовољство довело је и до подизања колективне тужбе против послодавца.

"Како да преживим годину дана са двије и по плате?! Дошли смо до саме ивице понора, овако више не може", каже предсједник Синдикалне организације АД "Нова Романија" Вељко Жугић.

У Гранском синдикату шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске очекују да Влада Српске, као оснивач и власник, предузме конкретне мјере и спаси предузеће и раднике од тоталне пропасти.

"То је предузеће Владе Републике Српске, њена имовина и нема логике да не предузме мјере и баци свој капитал", напомиње предсједник Гранског синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић.

Агонија радника "Нове Романије" се наставља. Синдикална организација захтјева и комплетан извјештај од садашњег директора предузећа о стању које је довело до тоталног колапса и да се изјасни гдје су средства уплаћена од 13.октобра када је фирма престала са радом, а радници пуштени кућама.

Док директор припреми комплетан извјештај, који ће образложити на састанку заказаном за петак, радницима остаје да размишљају како ће и од чега преживјети наредне дане, јер су посљедњу плату примили у марту.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ко

09.12.2014 20:13

Како бјеше оно:обећање лудом радовање !

ОДГОВОРИТЕ
Name

микац

09.12.2014 21:56

Сви право пред Владу. Доста је било обмана. Не одустајати док не остваримо своја права. Погледајте само колико зарадјују посланици

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

09.12.2014 22:03

Ало,реч је о 2008,а ово је крај 2014.Па ко је био директор ових 6 година.Сем плата је ваљда имао и одговорност?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

соколацки баја

09.12.2014 22:49

опа досла маца на вратанца БРУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле с романије

09.12.2014 22:50

Немојте се секирати сокоцани вазно ја да сам ја подмирио папке.Бице плате једног дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југословен

10.12.2014 15:21

Најбоље вам је да задавите Додика,он је купио фирму са васим парама и онда је то све фино по његовом сценарју унистено. Није то једина фирма сто је у таквом стању,у коју год је он ногом кроцио она је добила катанац али најприје извуку свау марку па катанац. Додик се не бори за Републику Српску него да је сто висе унисти. Док су многи губили главе и здравље у току рата он је сверцо гориво и цигаре -РАТНИ ПРОФИТЕР-

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИК НОВЕ РОМАНИЈЕ

11.12.2014 09:03

За пропаст фирме одговорно је искљуциво руководство.Влада је помагла у висе наврата са знацањим средствима и овом прилком се захваљујем предсједнику Додику.

ОДГОВОРИТЕ