Radnici će tužiti Vladu Srpske

Članovi Sindikalne organizacije sokolačkog preduzeća "Nova Romanija" održali su sastanak na kojem je dogovoreno podnošenje kolektivne tužbe protiv poslodavca, Vlade Republike Srpske, kojom bi zahtjevali isplatu zaostalih plata.

Republika Srpska 09.12.2014 | 19:52
Radnici će tužiti Vladu Srpske

Radnici ovog preduzeća za preradu drveta primili su samo dvije plate tokom ove godine, a ukupna dugovanja po radniku iznose oko 5000 maraka.

Tadašnji premijer Republike Srpske Milorad Dodik 2008. godine pompezno je otvorio drvoprerađivačko preduzeće "Nova Romanija" na Sokocu. Vlada Srpske kupila je tada preduzeće u stečaju i uložila pet miliona maraka, obećala veliki broj radnih mjesta i veliku proizvodnju.

Šest godina poslije, katastrofalno stanje u "Novoj Romaniji". Preduzeće je prestalo sa radom 13. oktobra, za ovu godinu su im isplaćene samo dvije i po plate,a dug prema radnicima iznosi oko 400 000 maraka. Dugogodišnje nezadovoljstvo dovelo je i do podizanja kolektivne tužbe protiv poslodavca.

"Kako da preživim godinu dana sa dvije i po plate?! Došli smo do same ivice ponora, ovako više ne može", kaže predsjednik Sindikalne organizacije AD "Nova Romanija" Veljko Žugić.

U Granskom sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske očekuju da Vlada Srpske, kao osnivač i vlasnik, preduzme konkretne mjere i spasi preduzeće i radnike od totalne propasti.

"To je preduzeće Vlade Republike Srpske, njena imovina i nema logike da ne preduzme mjere i baci svoj kapital", napominje predsjednik Granskog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović.

Agonija radnika "Nove Romanije" se nastavlja. Sindikalna organizacija zahtjeva i kompletan izvještaj od sadašnjeg direktora preduzeća o stanju koje je dovelo do totalnog kolapsa i da se izjasni gdje su sredstva uplaćena od 13.oktobra kada je firma prestala sa radom, a radnici pušteni kućama.

Dok direktor pripremi kompletan izvještaj, koji će obrazložiti na sastanku zakazanom za petak, radnicima ostaje da razmišljaju kako će i od čega preživjeti naredne dane, jer su posljednju platu primili u martu.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ko

09.12.2014 20:13

Kako bješe ono:obećanje ludom radovanje !

ODGOVORITE
Name

mikac

09.12.2014 21:56

Svi pravo pred Vladu. Dosta je bilo obmana. Ne odustajati dok ne ostvarimo svoja prava. Pogledajte samo koliko zaradjuju poslanici

ODGOVORITE
Name

007

09.12.2014 22:03

Alo,reč je o 2008,a ovo je kraj 2014.Pa ko je bio direktor ovih 6 godina.Sem plata je valjda imao i odgovornost?????

ODGOVORITE
Name

sokolacki baja

09.12.2014 22:49

opa dosla maca na vratanca BRUKA

ODGOVORITE
Name

mile s romanije

09.12.2014 22:50

Nemojte se sekirati sokocani vazno ja da sam ja podmirio papke.Bice plate jednog dana.

ODGOVORITE
Name

Jugosloven

10.12.2014 15:21

Najbolje vam je da zadavite Dodika,on je kupio firmu sa vasim parama i onda je to sve fino po njegovom scenarju unisteno. Nije to jedina firma sto je u takvom stanju,u koju god je on nogom krocio ona je dobila katanac ali najprije izvuku svau marku pa katanac. Dodik se ne bori za Republiku Srpsku nego da je sto vise unisti. Dok su mnogi gubili glave i zdravlje u toku rata on je sverco gorivo i cigare -RATNI PROFITER-

ODGOVORITE
Name

RADNIK NOVE ROMANIJE

11.12.2014 09:03

Za propast firme odgovorno je iskljucivo rukovodstvo.Vlada je pomagla u vise navrata sa znacanjim sredstvima i ovom prilkom se zahvaljujem predsjedniku Dodiku.

ODGOVORITE