Боди-бонд: Опасан ће бити Еуробаскет!

Потпредседник КСС за МОНДО је изнео утиске са жреба за Европско првенство, одржаног у Дизниленду, крај Париза. "Из Шпаније носимо велико самопоуздање".

Кошарка 09.12.2014 | 23:20
Боди-бонд: Опасан ће бити Еуробаскет!

Дејан Бодирога мирно је прихватио исход жреба за Еуробаскет, чији је и сам био актер, заједно са некадашњим саиграчима и ривалима, Патриком Фемерлингом, Рашом Нестеровићем, Антоаном Ригодоом и Горданом Гиричеком.

Немац Фемерлинг, са којим је 2003. у дресу Барселоне освојио Евролигу, извлачио је селекције из другог шешира и сместио Србију у Б групу (Берлин), заједно са носиоцем Шпанијом, домаћином Немачком и њеним "партнером" Турском.

"Мислите да нас је 'упропастио'? Да су биле хладне и вруће куглице? Ако је тако, нису баш ни они срећно изабрали. Немцима би боље било да су уместо нас добили Украјину", одговорио је Бодирога, испрва у шали, па онда озбиљно, као увод у даљи разговор.

"Респектујемо свакога, али смо свесни наше снаге", поручио је из Париза потпредседник КСС, специјално за читаоце МОНДА.

У групи са "орловима", поред поменуте три селекције, биће Италија и Исланд.

"Жребани смо у тешку групу, сигурно најтежу на ЕП. Само је фалила Русија из шестог шешира, па да прича буде комплетна".

"О Шпанцима не треба трошити речи. Италијане сам лично хтео да избегнемо, јер могу да доведу четири-пет НБА играча, а имају и добре домаће играче, као што су Хекет и Ђентиле. Немачка је домаћин, да ли ће играти Дирк Новицки или неће, тренутно не знамо. Турска је увек неугодна... Али, како нама, тако и њима", јасан је Бодирога.

"Наши играчи долазе као вицешампиони света, са много већим самопоуздањем него раније. Наравно, треба видети како ће се завршити сезона, надати се да неће бити повреда и добро се припремити, у шта не сумњам".

Поставља се питање може ли дебитант, Исланд, било коме у групи да помрси рачуне?

"У данашњој кошарци не можеш никога да победиш само тако што ћеш се појавити на терену. Исланд је најмање атрактивно име, али није за потцењивање. Видели смо у квалификацијама за ЕП, појави се нека Холандија и избори пласман".

Под претпоставком да ћемо се пласирати међу прве четири екипе, можемо да се осврнемо на групу А, из које бисмо добили ривала у осмини финала (Еуробаскет од сада ће се играти по систему ФИБА Светског купа, укинута је друга групна фаза).

Групу у Монпељеу чине Француска, Финска, Босна и Херцеговина, Пољска, Израел и Русија.

"Сигурно ће сви у нашој групи гледати да не буду четврти, како би у првој елиминационој утакмици избегли Французе, који су апсолутни фаворити, не само у првој фази такмичења. Остале екипе А групе су приближног квалитета. Руси ће бити врло неугодни, ако буду комплетни".

Селектор Александар Ђорђевић уочи жреба је "призивао" најквалитетније ривале...

"Саша је пре Светског првенства рекао да хоће да победи Шпанце и нашли смо се у групи са њима. Сада, поново. Не знам, изгледа да му жреб испуњава жеље!"

"Нама је било јасно да би нам у Риги (са домаћином Летонијом и Естонијом - прим. аут) било лакше, али и Берлин је ОК. Биће наших људи који живе тамо, доћи ће навијачи из Србије... Атрактивна група у атрактивном граду", прокоментарисао је Бодирога.

Већ у првом колу састаћемо се са Шпанцима, које смо успели да изненадимо на старту ЕП у Пољској 2009. Дан касније, на реду су Немци, који ће пре тога имати далеко лакши меч, против Исланда.

"Свака утакмица је тешка на свој начин, али ми ћемо гледати да победимо у свакој, без много комбинаторике. Од почетка ћемо ићи на највиши могући пласман", поручује легенда српске кошарке.

"Нема правила, нико не може да тврди да би било боље играти у првом колу против Исланда. Само се треба спремити и отићи тамо у најјачем могућем саставу. Мислим да смо летос у Шпанији много добили и да ће нашим играчима значити што су свој рад и таленат крунисали другим местом на свету".

Много пута је потврђено, да је лакше освајати, него бранити. Екипа која је већ нешто постигла, мора да пази да њено самопоуздање не пређе у препотентност.

"Треба остати на земљи, имати у виду да међу првих 10 на свету има осам европских земаља. Еуробаскет ће бити много јак. Морамо да будемо свесни да неки нису били на СП и да су све време концентрисани баш на ово такмичење, које је уз то квалификационо за Олимпијске игре (финалисти иду директно у Рио де Жанеиро 2016, а селекције од трећег до шестог места у додатне квалификације - прим. аут)".

"Да вичемо како смо најјачи и како не постоји нико осим нас - то не води ничему. Али, имамо разлога да на ЕП наступимо са оптимизмом и вером у себе", закључио је Дејан Бодирога.

Дејан Бодирога, као члан Борда ФИБА Европе, сматра да је подела организације ЕП на четири земље револуционарна одлука.

"Кошарка је први спорт у коме ће првенство континента организовати више од две државе. Фудбал ће то урадити 2020. То је пут којим ће се ићи и у будућности".

Коментари / 0

Оставите коментар