Bodi-bond: Opasan će biti Eurobasket!

Potpredsednik KSS za MONDO je izneo utiske sa žreba za Evropsko prvenstvo, održanog u Diznilendu, kraj Pariza. "Iz Španije nosimo veliko samopouzdanje".

Košarka 09.12.2014 | 23:20
Bodi-bond: Opasan će biti Eurobasket!

Dejan Bodiroga mirno je prihvatio ishod žreba za Eurobasket, čiji je i sam bio akter, zajedno sa nekadašnjim saigračima i rivalima, Patrikom Femerlingom, Rašom Nesterovićem, Antoanom Rigodoom i Gordanom Giričekom.

Nemac Femerling, sa kojim je 2003. u dresu Barselone osvojio Evroligu, izvlačio je selekcije iz drugog šešira i smestio Srbiju u B grupu (Berlin), zajedno sa nosiocem Španijom, domaćinom Nemačkom i njenim "partnerom" Turskom.

"Mislite da nas je 'upropastio'? Da su bile hladne i vruće kuglice? Ako je tako, nisu baš ni oni srećno izabrali. Nemcima bi bolje bilo da su umesto nas dobili Ukrajinu", odgovorio je Bodiroga, isprva u šali, pa onda ozbiljno, kao uvod u dalji razgovor.

"Respektujemo svakoga, ali smo svesni naše snage", poručio je iz Pariza potpredsednik KSS, specijalno za čitaoce MONDA.

U grupi sa "orlovima", pored pomenute tri selekcije, biće Italija i Island.

"Žrebani smo u tešku grupu, sigurno najtežu na EP. Samo je falila Rusija iz šestog šešira, pa da priča bude kompletna".

"O Špancima ne treba trošiti reči. Italijane sam lično hteo da izbegnemo, jer mogu da dovedu četiri-pet NBA igrača, a imaju i dobre domaće igrače, kao što su Heket i Đentile. Nemačka je domaćin, da li će igrati Dirk Novicki ili neće, trenutno ne znamo. Turska je uvek neugodna... Ali, kako nama, tako i njima", jasan je Bodiroga.

"Naši igrači dolaze kao vicešampioni sveta, sa mnogo većim samopouzdanjem nego ranije. Naravno, treba videti kako će se završiti sezona, nadati se da neće biti povreda i dobro se pripremiti, u šta ne sumnjam".

Postavlja se pitanje može li debitant, Island, bilo kome u grupi da pomrsi račune?

"U današnjoj košarci ne možeš nikoga da pobediš samo tako što ćeš se pojaviti na terenu. Island je najmanje atraktivno ime, ali nije za potcenjivanje. Videli smo u kvalifikacijama za EP, pojavi se neka Holandija i izbori plasman".

Pod pretpostavkom da ćemo se plasirati među prve četiri ekipe, možemo da se osvrnemo na grupu A, iz koje bismo dobili rivala u osmini finala (Eurobasket od sada će se igrati po sistemu FIBA Svetskog kupa, ukinuta je druga grupna faza).

Grupu u Monpeljeu čine Francuska, Finska, Bosna i Hercegovina, Poljska, Izrael i Rusija.

"Sigurno će svi u našoj grupi gledati da ne budu četvrti, kako bi u prvoj eliminacionoj utakmici izbegli Francuze, koji su apsolutni favoriti, ne samo u prvoj fazi takmičenja. Ostale ekipe A grupe su približnog kvaliteta. Rusi će biti vrlo neugodni, ako budu kompletni".

Selektor Aleksandar Đorđević uoči žreba je "prizivao" najkvalitetnije rivale...

"Saša je pre Svetskog prvenstva rekao da hoće da pobedi Špance i našli smo se u grupi sa njima. Sada, ponovo. Ne znam, izgleda da mu žreb ispunjava želje!"

"Nama je bilo jasno da bi nam u Rigi (sa domaćinom Letonijom i Estonijom - prim. aut) bilo lakše, ali i Berlin je OK. Biće naših ljudi koji žive tamo, doći će navijači iz Srbije... Atraktivna grupa u atraktivnom gradu", prokomentarisao je Bodiroga.

Već u prvom kolu sastaćemo se sa Špancima, koje smo uspeli da iznenadimo na startu EP u Poljskoj 2009. Dan kasnije, na redu su Nemci, koji će pre toga imati daleko lakši meč, protiv Islanda.

"Svaka utakmica je teška na svoj način, ali mi ćemo gledati da pobedimo u svakoj, bez mnogo kombinatorike. Od početka ćemo ići na najviši mogući plasman", poručuje legenda srpske košarke.

"Nema pravila, niko ne može da tvrdi da bi bilo bolje igrati u prvom kolu protiv Islanda. Samo se treba spremiti i otići tamo u najjačem mogućem sastavu. Mislim da smo letos u Španiji mnogo dobili i da će našim igračima značiti što su svoj rad i talenat krunisali drugim mestom na svetu".

Mnogo puta je potvrđeno, da je lakše osvajati, nego braniti. Ekipa koja je već nešto postigla, mora da pazi da njeno samopouzdanje ne pređe u prepotentnost.

"Treba ostati na zemlji, imati u vidu da među prvih 10 na svetu ima osam evropskih zemalja. Eurobasket će biti mnogo jak. Moramo da budemo svesni da neki nisu bili na SP i da su sve vreme koncentrisani baš na ovo takmičenje, koje je uz to kvalifikaciono za Olimpijske igre (finalisti idu direktno u Rio de Žaneiro 2016, a selekcije od trećeg do šestog mesta u dodatne kvalifikacije - prim. aut)".

"Da vičemo kako smo najjači i kako ne postoji niko osim nas - to ne vodi ničemu. Ali, imamo razloga da na EP nastupimo sa optimizmom i verom u sebe", zaključio je Dejan Bodiroga.

Dejan Bodiroga, kao član Borda FIBA Evrope, smatra da je podela organizacije EP na četiri zemlje revolucionarna odluka.

"Košarka je prvi sport u kome će prvenstvo kontinenta organizovati više od dve države. Fudbal će to uraditi 2020. To je put kojim će se ići i u budućnosti".

Komentari / 0

Ostavite komentar