Порезнику двије и по године затвора

Жељко Орељ, инспектор Пореске управе РС, осуђен је данас пред бањалучким Окружним судом на двије године и шест мјесеци затвора због примања мита тешког 20.000 КМ.

Република Српска 08.12.2014 | 22:05
Порезнику двије и по године затвора

Орељ је проглашен кривим да је од Мирка Вујиновића, предсједника Управног одбора предузећа ''Топдом БиХ'', узео новац у возилу испред бањалучког кафића ''Сан Ремо''.
Проглашен је кривим да је 30. маја, на паркингу бањалучке пицерије "Сан Ремо", новац узео од Мирка Вујиновића, предсједника УО предузећа "Топдом БиХ", како ту фирму не би казнио због уочених неправилности, пишу Независне новине.

Осим затворске, "одрезана" му је и новчана казна у износу од 5.000 марака, а ако тај износ не плати, за сваких 100 КМ биће му одређено још по дан затвора. Такође, дужан је да плати 315 марака судских трошкова. Осим тога, овом првостепеном пресудом забрањено му је обављање функције инспектора у инспекцијским органима у трајању од пет година, а што почиње од датума правоснажности пресуде, али се не рачуна и вријеме проведено у затвору.

Ипак, у затворску казну му се убраја мјесец дана колико је провео у притвору, гдје је био до 30. јуна, након чега се бранио са слободе. Олга Пантић, предсједник Судског вијећа, казала је да је ријеч о кривичном дјелу за које се изриче затворска казна у трајању од двије до десет година. Суд је, како је додала, оцијенио да су двије и по године затвора колико је добио Орељ адекватна казна за кривично дјело које је починио.

"Као олакшавајуће околности узете су чињенице да је он породичан човјек, отац двоје пунољетне дјеце, те да није осуђиван, а у обзир је узето и његово здравствено стање. Отежавајуће околности Суд није пронашао", казала је Пантићева, те је додала да је утврђено да је он кривично дјело починио са директним умишљајем.

Правни заступник сада већ осуђеног инспектора није присуствовао изрицању пресуде, али је оправдао одсуство, а Орељ данас није дозволио да га се у судници фотографише. Подсјетимо, Орељ, који је 2006. био вршилац дужности замјеника директора Пореске управе РС, раније је негирао кривицу у бањалучком Окружном суду.

Међутим, у том суду су приказани видео-снимци на којима се јасно види да је у возилу, које је користио, пронађена коверта са 20.000 КМ. Поред ових снимака, Специјално тужилаштво РС приказало је и снимак Ореља и Вујиновића како се састају у локалу "Сан Ремо", након чега одлазе у аутомобил на паркингу.

У том службеном возилу Пореске управе РС је Вујиновић оставио новац, а Орељ му је дао записник о контроли без казне, након чега је инспектор ухапшен. Претходно је Вујиновић пријавио полицији да је Орељ од њега тражио мито, а затим су га истражиоци пратили.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

педо

08.12.2014 21:24

10.година минимум је требао добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСИМ ГЛУХО

08.12.2014 22:44

А КОЛИКО БИ ДОБИО БАЈА ШТО ЈЕ УКРО НА МИЛИОНЕ МАРАКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

охо

08.12.2014 23:24

АКО ЈЕ ОЛГА ПАНТИЦ БИВСА МАЛЕСЕВИЦ ОНДА ЈЕ УЗЕЛА ЛОВУ ВЕЦУ НЕГО ОВАЈ ИНСПЕКТОР КОРУМПИРАНИ ПА ПРЕСУДИЛА МИНИМАЛАЦ ЈЕР ОНА ЈЕ ПОЗНАТА ДА ЗА САМАР ДАЈЕ 2 ГОДИНЕ АКО НЕДА ЛОВУ А АКО ДА ОНДА БУДЕ ОЛАКСАВАЈУЦА ОКОЛНОСТ И ФРАЈКИ КОЈИ ИМА 50 ГОД ДА НИЈЕ ЗАСНОВАО ПОРОДИЦУ ИТД ОВО ЈЕ ЗЕНА КОЈА ЈЕ УЗЕЛА МИЛИОНЕ ДРСКО КОРУМПИРАНА ОСОБА ФУЈ АЛИ БОГ ЦЕ ЈОЈ СУДИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.12.2014 16:01

Тако је, удри по ситним криминалцима, не дирај ни случајно крупне.

ОДГОВОРИТЕ