Porezniku dvije i po godine zatvora

Željko Orelj, inspektor Poreske uprave RS, osuđen je danas pred banjalučkim Okružnim sudom na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita teškog 20.000 KM.

Republika Srpska 08.12.2014 | 22:05
Porezniku dvije i po godine zatvora

Orelj je proglašen krivim da je od Mirka Vujinovića, predsjednika Upravnog odbora preduzeća ''Topdom BiH'', uzeo novac u vozilu ispred banjalučkog kafića ''San Remo''.
Proglašen je krivim da je 30. maja, na parkingu banjalučke picerije "San Remo", novac uzeo od Mirka Vujinovića, predsjednika UO preduzeća "Topdom BiH", kako tu firmu ne bi kaznio zbog uočenih nepravilnosti, pišu Nezavisne novine.

Osim zatvorske, "odrezana" mu je i novčana kazna u iznosu od 5.000 maraka, a ako taj iznos ne plati, za svakih 100 KM biće mu određeno još po dan zatvora. Takođe, dužan je da plati 315 maraka sudskih troškova. Osim toga, ovom prvostepenom presudom zabranjeno mu je obavljanje funkcije inspektora u inspekcijskim organima u trajanju od pet godina, a što počinje od datuma pravosnažnosti presude, ali se ne računa i vrijeme provedeno u zatvoru.

Ipak, u zatvorsku kaznu mu se ubraja mjesec dana koliko je proveo u pritvoru, gdje je bio do 30. juna, nakon čega se branio sa slobode. Olga Pantić, predsjednik Sudskog vijeća, kazala je da je riječ o krivičnom djelu za koje se izriče zatvorska kazna u trajanju od dvije do deset godina. Sud je, kako je dodala, ocijenio da su dvije i po godine zatvora koliko je dobio Orelj adekvatna kazna za krivično djelo koje je počinio.

"Kao olakšavajuće okolnosti uzete su činjenice da je on porodičan čovjek, otac dvoje punoljetne djece, te da nije osuđivan, a u obzir je uzeto i njegovo zdravstveno stanje. Otežavajuće okolnosti Sud nije pronašao", kazala je Pantićeva, te je dodala da je utvrđeno da je on krivično djelo počinio sa direktnim umišljajem.

Pravni zastupnik sada već osuđenog inspektora nije prisustvovao izricanju presude, ali je opravdao odsustvo, a Orelj danas nije dozvolio da ga se u sudnici fotografiše. Podsjetimo, Orelj, koji je 2006. bio vršilac dužnosti zamjenika direktora Poreske uprave RS, ranije je negirao krivicu u banjalučkom Okružnom sudu.

Međutim, u tom sudu su prikazani video-snimci na kojima se jasno vidi da je u vozilu, koje je koristio, pronađena koverta sa 20.000 KM. Pored ovih snimaka, Specijalno tužilaštvo RS prikazalo je i snimak Orelja i Vujinovića kako se sastaju u lokalu "San Remo", nakon čega odlaze u automobil na parkingu.

U tom službenom vozilu Poreske uprave RS je Vujinović ostavio novac, a Orelj mu je dao zapisnik o kontroli bez kazne, nakon čega je inspektor uhapšen. Prethodno je Vujinović prijavio policiji da je Orelj od njega tražio mito, a zatim su ga istražioci pratili.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pedo

08.12.2014 21:24

10.godina minimum je trebao dobiti

ODGOVORITE
Name

RASIM GLUHO

08.12.2014 22:44

A KOLIKO BI DOBIO BAJA ŠTO JE UKRO NA MILIONE MARAKA.

ODGOVORITE
Name

oho

08.12.2014 23:24

AKO JE OLGA PANTIC BIVSA MALESEVIC ONDA JE UZELA LOVU VECU NEGO OVAJ INSPEKTOR KORUMPIRANI PA PRESUDILA MINIMALAC JER ONA JE POZNATA DA ZA SAMAR DAJE 2 GODINE AKO NEDA LOVU A AKO DA ONDA BUDE OLAKSAVAJUCA OKOLNOST I FRAJKI KOJI IMA 50 GOD DA NIJE ZASNOVAO PORODICU ITD OVO JE ZENA KOJA JE UZELA MILIONE DRSKO KORUMPIRANA OSOBA FUJ ALI BOG CE JOJ SUDITI

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.12.2014 16:01

Tako je, udri po sitnim kriminalcima, ne diraj ni slučajno krupne.

ODGOVORITE