Неопходна заштита производње

Бијељинско предузеће "Дуван" откупило је 240 тона дувана од 53 кооперанта, рекао је Срни директор овог предузећа Светозар Михајловић.

Република Српска 08.12.2014 | 14:51
Неопходна заштита производње

Просјечна откупна цијена је 3,70 КМ, од којих 53 фенинга даје ресорно министарство, а 15 фенинга Аграрни фонд града Бијељина.

"Уколико, неко од произвођача има принос 1.800 килограма по хектару, од предузећа `Дуван` добија подстицај од још 30 фенинга по килограму осушеног дувана", рекао је Михајловић.

Он је напоменио да је ово недовољно да подстакне узгајиваче дувана, па се због мањка сировине у озбиљном проблему налазе и прерађивачи.

"Профитирају још само накупци и шверцери који резани дуван на мало крчме без акцизне маркице", упозорава Михајловић.

Он сматра да је недопустиво што дуван у БиХ нема третман индустријске биљке, као што је то случај у Македонији или Хрватској, наводећи да због тога изостаје озбиљнија интервенција државе која би подстакла и заштитила ову производњу.

Михајловић напомиње да се на простору Републике Српске, али и Федерације БиХ, из године у годину биљежи драстичан пад производње дувана због недовољних подстицаја, "црног тржишта", а тиме и ниске откупне цијене.

Планирани овогодишњи род дувана у Семберији од 365 тона подбацио је за око 125 тона.

Предузеће "Дуван" једино се у Семберији бави организованим откупом дувана.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

село

08.12.2014 14:11

Господине Михајловиц заборавили сте напоменут колико тона се загадјује ваздух у околини гдје сусите тај дуван на угаљ и то це неко поставит питамје !!!!

ОДГОВОРИТЕ