Neophodna zaštita proizvodnje

Bijeljinsko preduzeće "Duvan" otkupilo je 240 tona duvana od 53 kooperanta, rekao je Srni direktor ovog preduzeća Svetozar Mihajlović.

Republika Srpska 08.12.2014 | 14:51
Neophodna zaštita proizvodnje

Prosječna otkupna cijena je 3,70 KM, od kojih 53 feninga daje resorno ministarstvo, a 15 feninga Agrarni fond grada Bijeljina.

"Ukoliko, neko od proizvođača ima prinos 1.800 kilograma po hektaru, od preduzeća `Duvan` dobija podsticaj od još 30 feninga po kilogramu osušenog duvana", rekao je Mihajlović.

On je napomenio da je ovo nedovoljno da podstakne uzgajivače duvana, pa se zbog manjka sirovine u ozbiljnom problemu nalaze i prerađivači.

"Profitiraju još samo nakupci i šverceri koji rezani duvan na malo krčme bez akcizne markice", upozorava Mihajlović.

On smatra da je nedopustivo što duvan u BiH nema tretman industrijske biljke, kao što je to slučaj u Makedoniji ili Hrvatskoj, navodeći da zbog toga izostaje ozbiljnija intervencija države koja bi podstakla i zaštitila ovu proizvodnju.

Mihajlović napominje da se na prostoru Republike Srpske, ali i Federacije BiH, iz godine u godinu bilježi drastičan pad proizvodnje duvana zbog nedovoljnih podsticaja, "crnog tržišta", a time i niske otkupne cijene.

Planirani ovogodišnji rod duvana u Semberiji od 365 tona podbacio je za oko 125 tona.

Preduzeće "Duvan" jedino se u Semberiji bavi organizovanim otkupom duvana.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

selo

08.12.2014 14:11

Gospodine Mihajlovic zaboravili ste napomenut koliko tona se zagadjuje vazduh u okolini gdje susite taj duvan na ugalj i to ce neko postavit pitamje !!!!

ODGOVORITE