Слаткиши погубни као и масноће

Повишени триглицериди се често откривају и код особа са метаболичким синдромом, који за неколико пута повећава ризик од срчаних болести, шлога, дијабетеса.

Здравље 08.12.2014 | 14:25
Слаткиши погубни као и масноће

ИАКО још није до краја познат механизам како повишени триглицериди утичу на појаву атеросклерозе, доказано је да уз холестерол негативно утичу на закрчење крвних судова и доприносе настанку кардиоваскуларних болести, срчаног удара или шлога.

Повишени триглицериди се често откривају и код особа са метаболичким синдромом, који за неколико пута повећава ризик од срчаних болести, шлога, дијабетеса.

Пошто ове промене нивоа масноћа у крви не дају никакве симптоме, Америчка асоцијација за срце препоручује да сви одрасли старији од 20 година једном у пет година проверавају масноће у крви, а после 50. једном годишње.

Вредност триглицерида у крви углавном у највећој мери зависи од начина исхране. Веома често људи уносе много више калорија него што им је потребно, а осим у вишку килограма, последице непотребних оброка виде се у и повишеним вредностима триглицерида.

Променом начина исхране, али и животних навика, може се смањити ниво триглицерида и без лекова, саветује медицински портал Wеб мд:

Избаците шећер из исхране - Прости шећери, нарочито фруктоза (која се налази у воћу) подижу ниво триглицерида. Смањите унос хране у коју је додат шећер - попут газираних сокова, кондиторских производа, слаткиша, највећег броја житарица и цереалија, јогурта са разним укусима, сладоледа.

Пазите на скривене шећере - Научите да читате декларације и приметите у којим намирницама има додатог шећера. Ово се односи не само на обични, конзумни, већ и на смеђи шећер, кукурузни сируп, декстрозу, фруктозу, глукозу, лактозу, малтозу, сукрозу, воћни концентрат, мед, малтекс, меласу. Сви ови састојци додају се и производима који нису слаткиши, како би им се побољшао укус.

Више влакана - Пробајте да избаците храну са белим брашном и окрените се брашну и пецивима од целог зрна. Ако повећате унос влакана, то ће позитивно утицати на смањење нивоа триглицерида.

Једите масноће, али праве - Масноће су у исхрани добре и неопходне, али само када су праве. Бирајте храну која садржи мононезасићене и полинезасићене масти: авокадо, пилетину без кожице, маслиново уље, орахе. Избегавајте трансмасти, које се углавном налазе у индустријској храни - помфриту, крекерима, колачима, чипсу, маргарину. Немојте уносити ни много засићенених масти, које се највише налазе у црвеном месу, сладоледу, сиру, и пецивима са путером.

Риба уместо црвеног меса - Омегатри масне киселине су добре не само за срце, већ помажу и код повишеног нивоа триглицерида. Зато је увек боље бирати рибу уместо црвеног меса. Рибу треба јести најмање два пута недељно. Лосос, скуша, харинга, туна, сардина су богате омегатри масним киселинама. Ораси, ланено семе, спанаћ, кељ, прокељ, зелена салата, пасуљ су такође извори омегатри масних киселина.

Избаците алкохол - Ако имате навику да повремено попијете алкохолно пиће, замените га са лимунадом, или леденим биљним чајем, без додатог шећера. Редовна конзумација алкохола је један од чешћих разлога за повишене триглицериде. Мушкарци који пију више од два пића дневно, и жене које конзумирају више од једног дневно, повећавају ризик од повишених триглицерида. Код неких људи, чак и мале количине алкохола могу да повећају ниво масноћа у крви.

Прескочите и слатка пића - Један од најлакших начина да смањите ниво масноћа у крви је да избаците из исхране сва слатка пића. Газирани сокови и друга слатка пића углавном садрже фруктозу, која је чест "кривац" за повећање триглицерида у крви.

Смршајте - Вишак килограма, нарочито "стомачно сало", подиже ниво триглицерида. Губитак пет до 10 одсто тежине (ако имате вишак килограма), доказано снижава ниво триглицерида. Али, водите рачуна, да и поред дијете и промењеног начина исхране, уносите довољно добрих масти, јер је њихов довољан ниво неопходан за здравље.

Покрените се - Ако имате вишак килограма, вежбање ће вам помоћи да смршате, али и снизити ниво триглицерида. Циљ је да вежбате 30 минута дневно пет пута недељно, и то неку од аеробних активности, које ће убрзати рад срца. На тај начин, показују истраживања, можете да снизите ниво триглицерида за чак 30 одсто. Ако немате кондиције, можете почети са часовима плеса или пливањем, шетњом.

Идите редовно на прегледе - Једноставан крвни тест може да открије повишене триглицериде. Како овакви поремећаји најчешће не дају никакве симптоме, важно је да идете на редовне прегледе. Ниво триглицерида је нормалан ако је мањи од 150 мг/дл, гранични је до 199 мг/дл, повишен је до 499 мг/дл, а веома висок ако је преко 500 мг/дл.

Ако ништа не делује - лекови - Терапија повишених триглицерида увек укључује најпре промену начина живота, исхране и физичких активности, а ако то не помогне, потребна је терапија медикаментима. Фибрати, нијацин, статини и високе дозе рибљег уља су неке од опција. Лекар ће се одлучити за терапију кад упореди вредности свих масноћа у крви - триглицерида, "доброг" и "лошег" холестерола.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

нн

08.12.2014 17:17

Свака цаст за ову објаву, стета само сто нико не цита ово :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

08.12.2014 17:48

Све је ово тачно и то би требало примјењивати, само што је то мало теже. Хајде па ти немој јести тјестенину, месо, слаткише. А све оно што је здравије у принципу је и скупље, а наша куповна моћ је скоро никаква

ОДГОВОРИТЕ