Slatkiši pogubni kao i masnoće

Povišeni trigliceridi se često otkrivaju i kod osoba sa metaboličkim sindromom, koji za nekoliko puta povećava rizik od srčanih bolesti, šloga, dijabetesa.

Zdravlje 08.12.2014 | 14:25
Slatkiši pogubni kao i masnoće

IAKO još nije do kraja poznat mehanizam kako povišeni trigliceridi utiču na pojavu ateroskleroze, dokazano je da uz holesterol negativno utiču na zakrčenje krvnih sudova i doprinose nastanku kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara ili šloga.

Povišeni trigliceridi se često otkrivaju i kod osoba sa metaboličkim sindromom, koji za nekoliko puta povećava rizik od srčanih bolesti, šloga, dijabetesa.

Pošto ove promene nivoa masnoća u krvi ne daju nikakve simptome, Američka asocijacija za srce preporučuje da svi odrasli stariji od 20 godina jednom u pet godina proveravaju masnoće u krvi, a posle 50. jednom godišnje.

Vrednost triglicerida u krvi uglavnom u najvećoj meri zavisi od načina ishrane. Veoma često ljudi unose mnogo više kalorija nego što im je potrebno, a osim u višku kilograma, posledice nepotrebnih obroka vide se u i povišenim vrednostima triglicerida.

Promenom načina ishrane, ali i životnih navika, može se smanjiti nivo triglicerida i bez lekova, savetuje medicinski portal Web md:

Izbacite šećer iz ishrane - Prosti šećeri, naročito fruktoza (koja se nalazi u voću) podižu nivo triglicerida. Smanjite unos hrane u koju je dodat šećer - poput gaziranih sokova, konditorskih proizvoda, slatkiša, najvećeg broja žitarica i cerealija, jogurta sa raznim ukusima, sladoleda.

Pazite na skrivene šećere - Naučite da čitate deklaracije i primetite u kojim namirnicama ima dodatog šećera. Ovo se odnosi ne samo na obični, konzumni, već i na smeđi šećer, kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, glukozu, laktozu, maltozu, sukrozu, voćni koncentrat, med, malteks, melasu. Svi ovi sastojci dodaju se i proizvodima koji nisu slatkiši, kako bi im se poboljšao ukus.

Više vlakana - Probajte da izbacite hranu sa belim brašnom i okrenite se brašnu i pecivima od celog zrna. Ako povećate unos vlakana, to će pozitivno uticati na smanjenje nivoa triglicerida.

Jedite masnoće, ali prave - Masnoće su u ishrani dobre i neophodne, ali samo kada su prave. Birajte hranu koja sadrži mononezasićene i polinezasićene masti: avokado, piletinu bez kožice, maslinovo ulje, orahe. Izbegavajte transmasti, koje se uglavnom nalaze u industrijskoj hrani - pomfritu, krekerima, kolačima, čipsu, margarinu. Nemojte unositi ni mnogo zasićenenih masti, koje se najviše nalaze u crvenom mesu, sladoledu, siru, i pecivima sa puterom.

Riba umesto crvenog mesa - Omegatri masne kiseline su dobre ne samo za srce, već pomažu i kod povišenog nivoa triglicerida. Zato je uvek bolje birati ribu umesto crvenog mesa. Ribu treba jesti najmanje dva puta nedeljno. Losos, skuša, haringa, tuna, sardina su bogate omegatri masnim kiselinama. Orasi, laneno seme, spanać, kelj, prokelj, zelena salata, pasulj su takođe izvori omegatri masnih kiselina.

Izbacite alkohol - Ako imate naviku da povremeno popijete alkoholno piće, zamenite ga sa limunadom, ili ledenim biljnim čajem, bez dodatog šećera. Redovna konzumacija alkohola je jedan od češćih razloga za povišene trigliceride. Muškarci koji piju više od dva pića dnevno, i žene koje konzumiraju više od jednog dnevno, povećavaju rizik od povišenih triglicerida. Kod nekih ljudi, čak i male količine alkohola mogu da povećaju nivo masnoća u krvi.

Preskočite i slatka pića - Jedan od najlakših načina da smanjite nivo masnoća u krvi je da izbacite iz ishrane sva slatka pića. Gazirani sokovi i druga slatka pića uglavnom sadrže fruktozu, koja je čest "krivac" za povećanje triglicerida u krvi.

Smršajte - Višak kilograma, naročito "stomačno salo", podiže nivo triglicerida. Gubitak pet do 10 odsto težine (ako imate višak kilograma), dokazano snižava nivo triglicerida. Ali, vodite računa, da i pored dijete i promenjenog načina ishrane, unosite dovoljno dobrih masti, jer je njihov dovoljan nivo neophodan za zdravlje.

Pokrenite se - Ako imate višak kilograma, vežbanje će vam pomoći da smršate, ali i sniziti nivo triglicerida. Cilj je da vežbate 30 minuta dnevno pet puta nedeljno, i to neku od aerobnih aktivnosti, koje će ubrzati rad srca. Na taj način, pokazuju istraživanja, možete da snizite nivo triglicerida za čak 30 odsto. Ako nemate kondicije, možete početi sa časovima plesa ili plivanjem, šetnjom.

Idite redovno na preglede - Jednostavan krvni test može da otkrije povišene trigliceride. Kako ovakvi poremećaji najčešće ne daju nikakve simptome, važno je da idete na redovne preglede. Nivo triglicerida je normalan ako je manji od 150 mg/dl, granični je do 199 mg/dl, povišen je do 499 mg/dl, a veoma visok ako je preko 500 mg/dl.

Ako ništa ne deluje - lekovi - Terapija povišenih triglicerida uvek uključuje najpre promenu načina života, ishrane i fizičkih aktivnosti, a ako to ne pomogne, potrebna je terapija medikamentima. Fibrati, nijacin, statini i visoke doze ribljeg ulja su neke od opcija. Lekar će se odlučiti za terapiju kad uporedi vrednosti svih masnoća u krvi - triglicerida, "dobrog" i "lošeg" holesterola.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nn

08.12.2014 17:17

Svaka cast za ovu objavu, steta samo sto niko ne cita ovo :)

ODGOVORITE
Name

Geography

08.12.2014 17:48

Sve je ovo tačno i to bi trebalo primjenjivati, samo što je to malo teže. Hajde pa ti nemoj jesti tjesteninu, meso, slatkiše. A sve ono što je zdravije u principu je i skuplje, a naša kupovna moć je skoro nikakva

ODGOVORITE