Србац: Пси луталице заклали седам оваца

Пољопривредник Бојин Дабић из србачког села Ножичко јутрос око 7 часова у свом обору затекао је пет закланих оваца, док су двије још давале знакове живота. Он претпоставља да су покољ начинили пси луталице, јер је једног примјетио у близини обора.

Република Српска 06.12.2014 | 17:43
Србац: Пси луталице заклали седам оваца

У обору сам имао 17 оваца. Прије два дана, такође у ноћи, растргане су двије овце, а јутрос сам наишао на стравичан призор – овце су лежале у крви, а неке су се једва кретале са тешким озледама, прича Бојин Дабић.

О овом догађају обавјестио је општинског ветеринарског инспектора и представнике Ловачког друштва „Срна“ Србац, који су дошли и сачинили записник о штети.

Ловочувар Родољуб Ћосић каже да су пси луталице постали права напаст у србачким селима и ловиштима. Праве велику штету на дивљачи, домаћим животињама, а често нападају и људе. Крећу се у чопорима сасвим слободно, као да знају да су законом заштићени.

“Ловачко друштво не може предузимати ништа на уништавању паса луталица без наредбе одговорних органа и институација. Остаје нам једино да откривамо неодговорне власнике напуштених животима и да записнички евидентирамо ексцесе, каже ловочувар Ћосић.

У последње двије године само у овом селу, додаје Ћосић, десило се више сличних случајева на имањима Вељка Вранића, Боже Добрњца, Миленка Божића, Симе Вранчића, Родољуба Савановића и многих других сељана.

“Претрпио сам штету од око 2.000 марака, али сам од инспектора добио наредбу да безбједно уклоним лешеве животиња, што опет изискује трошкове и губљење времена, а осим тога да би заштитио остале овце морам увести дежурство да се нешто слично не понови, каже Дабић.

О надокнади штете и не размишља.

 

аутор: Саво Кесер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

страсно

06.12.2014 17:35

сад и пси криви за људску немар.. ваљда це одговорни људи схватити да су људска бица на вецем степену еволуције и застити те јадне псе.

ОДГОВОРИТЕ