Srbac: Psi lutalice zaklali sedam ovaca

Poljoprivrednik Bojin Dabić iz srbačkog sela Nožičko jutros oko 7 časova u svom oboru zatekao je pet zaklanih ovaca, dok su dvije još davale znakove života. On pretpostavlja da su pokolj načinili psi lutalice, jer je jednog primjetio u blizini obora.

Republika Srpska 06.12.2014 | 17:43
Srbac: Psi lutalice zaklali sedam ovaca

U oboru sam imao 17 ovaca. Prije dva dana, takođe u noći, rastrgane su dvije ovce, a jutros sam naišao na stravičan prizor – ovce su ležale u krvi, a neke su se jedva kretale sa teškim ozledama, priča Bojin Dabić.

O ovom događaju obavjestio je opštinskog veterinarskog inspektora i predstavnike Lovačkog društva „Srna“ Srbac, koji su došli i sačinili zapisnik o šteti.

Lovočuvar Rodoljub Ćosić kaže da su psi lutalice postali prava napast u srbačkim selima i lovištima. Prave veliku štetu na divljači, domaćim životinjama, a često napadaju i ljude. Kreću se u čoporima sasvim slobodno, kao da znaju da su zakonom zaštićeni.

“Lovačko društvo ne može preduzimati ništa na uništavanju pasa lutalica bez naredbe odgovornih organa i instituacija. Ostaje nam jedino da otkrivamo neodgovorne vlasnike napuštenih životima i da zapisnički evidentiramo ekscese, kaže lovočuvar Ćosić.

U poslednje dvije godine samo u ovom selu, dodaje Ćosić, desilo se više sličnih slučajeva na imanjima Veljka Vranića, Bože Dobrnjca, Milenka Božića, Sime Vrančića, Rodoljuba Savanovića i mnogih drugih seljana.

“Pretrpio sam štetu od oko 2.000 maraka, ali sam od inspektora dobio naredbu da bezbjedno uklonim leševe životinja, što opet iziskuje troškove i gubljenje vremena, a osim toga da bi zaštitio ostale ovce moram uvesti dežurstvo da se nešto slično ne ponovi, kaže Dabić.

O nadoknadi štete i ne razmišlja.

 

autor: Savo Keser

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

strasno

06.12.2014 17:35

sad i psi krivi za ljudsku nemar.. valjda ce odgovorni ljudi shvatiti da su ljudska bica na vecem stepenu evolucije i zastiti te jadne pse.

ODGOVORITE